Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση των Λαϊκών Επιτροπών το απόγευμα για το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης - 902.gr

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση των Λαϊκών Επιτροπών το απόγευμα για το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης - 902.gr

Συγκέντρωση σήμερα Δευτέρα 31 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν οι Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης συζητά για νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, καταρχάς στις δημοτικές κοινότητες Ά,΄Γ και Έ, με πρόβλεψη να επεκταθεί παντού, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες.

Οι Λαϊκές Επιτροπές στην ανακοίνωση – κάλεσμα σημειώνουν: «Πρόκειται να εγκριθεί διεξαγωγή διαγωνισμού για τον ανάδοχο του έργου, -ιδιώτης, φυσικά- με τον οποίο ο Δήμος θέλει η συμφωνία να είναι "μισά – μισά".

Πληρωμές θα γίνονται δεκτές με κάθε τρόπο… Με κλήση, με μήνυμα, μέσω ιστοσελίδας, μέσω εφαρμογής σε κινητά, με κάρτα, με "ξυστό"… Ο "χρήστης" θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται ηλεκτρονικά και για τα πρόστιμα του…

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται, ώστε να ξεκαθαριστεί πως δεν θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους. Μην καλομάθουν…

Η ώρα κοστολογείται στα 2 ευρω. Μην ψάχνουμε και ρέστα…

Έτσι ο Δήμος υπολογίζει να εισπράττει περί τα 7.000.000€ το χρόνο από εισιτήρια και γύρω στα 4.300.000€ (!!!) από πρόστιμα (απ’ αυτά θεωρεί σίγουρα τα μισά –τα υπόλοιπα δεν τα βλέπει να πληρώνονται). Κι απ’ το σύνολο, τα μισά στον ανάδοχο, όπως είπαμε.

Έτσι, λοιπόν, λέει ο Δήμος, θα λυθεί η ρύπανση και το κυκλοφοριακό. Και θα "αξιοποιηθούν εναλλακτικές τεχνολογίες". Μάλιστα…

Η διοίκηση του Δήμου είναι απόλυτα συνεπής. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στο κέντρο της πόλης και -κάτοικοι και επισκέπτες- έχουν "απολαύσει" τα αποτελέσματά τους. Έγινε προσπάθεια να τα φέρουν εδώ και 1 χρόνο στη 'Δ δημοτική κοινότητα. Μετά την κινητοποίηση του λαού της περιοχής, με καλέσματα της Λαϊκής Επιτροπής Τούμπας, πάγωσαν οι σχεδιασμοί. Προσωρινά… Η ίδια η εισήγηση της πρότασης επικαλείται τον "κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων", τον "Καλλικράτη", τον "Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας" του Δήμου, τις ως τώρα αποφάσεις. Νόμιμα θέλουν να μας χαρατσώσουν. Είναι η συνέχεια της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών, της ιδιωτικοποίησης, των τελών, της τοπικής φορολογίας. Ο δημόσιος χώρος είναι προς ενοικίαση και επιχειρηματική αξιοποίηση στην πολιτική τους.

Πρόκειται για κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, της βασικής κατεύθυνσης για δραματική μείωση των πόρων απ΄ τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους Δήμους, για μεταφορά αυτών των χρηματοδοτικών κενών στις πλάτες των εργαζομένων, στις λαϊκές οικογένειες. Η κατεύθυνση αυτή βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές και στους σημερινούς διοικούντες και σε επίδοξους αυριανούς. Όποιος άλλωστε κινείται εντός αυτού του πλαισίου, των κανόνων της ΕΕ, της κυβερνητικής πολιτικής, της "υγιούς επιχειρηματικότητας", της ανταγωνιστικότητας, της ανταποδοτικότητας, με τα σημερινά ή με "εναλλακτικά" σχέδια, αντικειμενικά θα κινηθεί στην ίδια ρότα. Ούτε φύλλο συκής δεν μπορούν να αποτελέσουν οι "ευαισθησίες" και οι "επικλήσεις" για το περιβάλλον, το κυκλοφοριακό και την καινοτομία.

Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι επαγγελματίες βιοπαλαιστές, οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων της πόλης το "δεν πάει άλλο" το έχουν πει από καιρό.

Μπορούμε με την πάλη μας να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Ο δημόσιος χώρος δεν πρέπει ούτε να πωλείται, ούτε να ενοικιάζεται.

Το πρόβλημα του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης λύνεται μόνο με την ουσιαστική και ολόπλευρη ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ελεγχόμενη στάθμευση μπορεί να υπάρξει μόνο γύρω από δημόσια νοσοκομεία και οργανισμούς χωρίς όμως καμία καταβολή αντιτίμου.

Το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι καθαρά εισπρακτικό και δεν μπορεί να λύσει το κυκλοφοριακό.

Να παλέψουμε για δημοτικές υπηρεσίες με αποκλειστικά δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, χωρίς ανταποδοτικά τέλη, τροφεία και φόρους. Για τις πραγματικές λύσεις στο μεγάλο, όντως, κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και της συνοικίας μας,

Να διεκδικήσουμε:

Καμιά δημοτική υπηρεσία να μην εκχωρηθεί σε ιδιώτες.

Κανένας δημόσιος χώρος να μη μετατραπεί σε ενοικιαζόμενο (ούτε από ιδιώτη – ούτε από το Δήμο).

Δημιουργία δωρεάν χώρων στάθμευσης.

Δημόσιες σύγχρονες αστικές συγκοινωνίες, δωρεάν για άνεργους, φοιτητές, μαθητές, ΑΜΕΑ, δωρεάν για όλους κατά τις ώρες προσέλευσης στους τόπους δουλειάς και με φθηνό αντίτιμο για τις υπόλοιπες ώρες».

Η διατροφή των λαών στον καπιταλισμό - 902.gr

Η διατροφή των λαών στον καπιταλισμό - 902.gr

Της Κάλι Καρά

Το διατροφικό πρόβλημα είναι καθαρά ταξικό - πολιτικό, όχι τεχνοκρατικό. Γι' αυτό εδώ και πολλές δεκαετίες, εμφανίζονται διαδοχικές κρίσεις με τρόφιμα που απειλούν την ανθρώπινη υγεία και υπάρχει αυξημένη κινητικότητα του κεφαλαίου σ' αυτόν τον κλάδο, με τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 3,2% των επιχειρήσεων τροφίμων, να τζιράρουν το 48% των συνολικών πωλήσεων, με τεράστια κέρδη.

Οι λαοί πλήρωσαν το λογαριασμό για τις «τρελές αγελάδες», τα κοτόπουλα με τις διοξίνες, την κρίση με τη γρίπη των πουλερικών, τα καρκινογόνα στοιχεία στα νερά «Περιέ», τη λιστέρια σε γαλλικά τυριά και χοιρινά και το βακτήριο του Ε. coli σε μαγειρεμένα κρέατα και τόσα άλλα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του δρόμου ανάπτυξης που βασίζεται στην εντατικοποίηση της παραγωγής και στη μείωση του κόστους, με σκοπό το υπερκέρδος.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές, αλλά και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που τις σιγοντάρουν ευθύνονται για την όξυνση της διατροφικής εξάρτησης του λαού μας, για την κερδοφορία στα τρόφιμα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και για τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα που αποκαλύπτονται και στη χώρα μας.

Οι ίδιες απελευθέρωσαν την αγορά τροφίμων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και να ανοίξει η ψαλίδα, ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή.

Αυτές οι πολιτικές έκλεισαν και εκχώρησαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο πολλές συνεταιριστικές βιομηχανίες και με ισχυρά κίνητρα στους βιομηχάνους για συγχωνεύσεις και νέες επενδύσεις επιτάχυναν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της βιομηχανίας τροφίμων, με αποτέλεσμα τη γιγάντωση των μονοπωλίων.

Στην ώρα της και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, στηριζόμενη στους κανονισμούς της ΕΕ που προσδιορίζουν την ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος και πιέζει στην κατεύθυνση απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής στο παστεριωμένο γάλα. Συρρικνώνει και χτυπάει την εγχώρια γαλακτοπαραγωγή, τους κτηνοτρόφους, ενισχύει τις εισαγωγές και την αύξηση της ανεργίας, εντείνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ ελληνικών και διεθνών μονοπωλίων.

Λένε ψέματα ότι θα μειωθεί η τιμή του για τη λαϊκή οικογένεια.

Στόχος είναι η διαμόρφωση συνθηκών που εξασφαλίζουν την ενίσχυση του ανταγωνισμού, δηλαδή την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων της γαλακτοβιομηχανίας, αφού θα έχουν τη δυνατότητα, λόγω της μακράς διάρκειας, να εισάγουν φτηνότερα, ενώ ήδη έχουν εξασφαλίσει τη μείωση του εργατικού κόστους με τους νόμους εργασιακού μεσαίωνα της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, κυβερνήσεων και κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που πρέπει να ανατραπεί, για να μπορέσει ο λαός, με τη δική του εξουσία, να αξιοποιήσει και να αναπτύξει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, εξασφαλίζοντας ποιοτικά, ασφαλή και φτηνά τρόφιμα.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Απαράδεκτη για την εργατική τάξη η συμφωνία τους
Ανακοίνωση για την υπογραφή της Σύμβασης από ΓΣΕΕ - εργοδότες
Ανακοίνωση για την «απαράδεκτη συμφωνία που την ονόμασαν σύμβαση» εξέδωσε το ΠΑΜΕ. Σε αυτήν σημειώνει:
«Να τι συμφώνησαν ΓΣΕΕ και ΣΕΒ με τους άλλους εργοδοτικούς φορείς.
Συνεργασία μεταξύ τους στα παρακάτω:
Παρέμβαση στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού 2014 - 2020, για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Ελλάδας στη βάση των παρακάτω θεμάτων: Απασχόληση, εκπαίδευση, κατάρτιση - Κοινωνική προστασία - Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία. Δηλαδή, να συμβάλουν όλοι μαζί στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας με στήριξη των εργοδοτών μέχρι το 2020, που αυτό σημαίνει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες και υποταγή σ' αυτό που ο ΣΕΒ είχε πει στην προηγούμενη συνάντηση, προετοιμασία για το νέο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων.
Να επεξεργαστούν πρόταση σύμπραξής τους με τον ΟΑΕΔ, με στόχο τη συντονισμένη οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, εγγύηση για τη νεολαία, νεανική επιχειρηματικότητα κ.λπ.). Να ενισχύσουν, δηλαδή, τα άθλια προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας ιδιαίτερα για τους νέους που θα φουσκώσουν τα πορτοφόλια των βιομηχάνων και θα υπονομεύσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ολοι μαζί συμφώνησαν ότι ο κοινωνικός διάλογος που δίνει τέτοιες συμφωνίες να επεκταθεί και στους κλάδους.
Και απ' αυτήν τη συμφωνία, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Προκύπτει επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να πετάξουν από τα συνδικάτα τέτοιες ηγεσίες. Να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 9 Απρίλη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, απαντώντας έμπρακτα στον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ που, για να την υπονομεύσουν, άρον - άρον υπέγραψαν τέτοια αθλιότητα».
Σε άλλο σχόλιο, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Οι πανηγυρισμοί του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, επιβεβαιώνουν το περιεχόμενο της απαράδεκτης συμφωνίας που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και τους άλλους εργοδοτικούς φορείς. Οσο για την ανακοίνωση του ΜΕΤΑ, που όλα τα αποδίδει στο μνημόνιο, ξεχνάει - άραγε, γιατί; - ότι σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν βιομήχανοι και μονοπώλια».
Πηγή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Κάλεσμα για την απεργία την Τετάρτη 9 Απρίλη και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ



Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα καλούν τις γυναίκες να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία στις 9 Απρίλη. Μπροστά στο νέο «πακέτο» μέτρων που ετοιμάζουν, με την πρόσθετη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, το ξήλωμα των τριετών, αλλά και τον πάγιο στόχο τους να στερήσουν τους εργαζόμενους από τα όπλα τους, από τη συνδικαλιστική δράση και την ίδια την απεργία, κυβέρνηση, ΕΕ και εργοδοσία πρέπει να πάρουν απάντηση από τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.  
Να μάθει κάθε εργαζόμενη, άνεργη και νέα ότι τα επιδόματα μητρότητας και τα οικογενειακά επιδόματα βρίσκονται πρώτα στη λίστα της κατάργησης. Ότι τα «δώρα» στους εργοδότες δεν επιτρέπουν στον ΟΑΕΔ και στους ασφαλιστικούς φορείς τέτοιες «περιττές» δαπάνες. Να γίνουν τα νέα αντιλαϊκά σχέδια αφορμή για να αποφασίσουν περισσότερες γυναίκες να καταδικάσουν την πολιτική που αντιμετωπίζει τα στοιχειώδη επιδόματα και τις άδειες για τη στήριξη της μητρότητας ως «κόστος», για να πάρουν θέση στον αγώνα για την ανατροπή της.
Οι δυνάμεις της ΟΓΕ δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ. Στις 9 Απρίλη καμιά εργαζόμενη στη δουλειά, καμιά άνεργη στο σπίτι. Δίνουμε το «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα στις 10 π.μ. στην Ομόνοια.

Αθήνα, 26/3/2014
Το Γραφείο Τύπου
της ΟΓΕ

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΠΑΜΕ: Στις 9 Απρίλη απεργούμε όλοι - Στις 10 π.μ. στην Ομόνοια το ραντεβού της Αθήνας - 902.gr

ΠΑΜΕ: Στις 9 Απρίλη απεργούμε όλοι - Στις 10 π.μ. στην Ομόνοια το ραντεβού της Αθήνας - 902.gr

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη απευθύνει το ΠΑΜΕ. Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνουν η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα είναι στις 10 π.μ. στην Ομόνοια. 
Στην υπόλοιπη χώρα:

Θεσσαλονίκη:  Στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα του Βενιζέλου

Αγρίνιο: Στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία

Ηράκλειο: Στις 10 π.μ., στην πλ. Ελευθερίας 

Το κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου


«Στις 9 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ξεπερνώντας τις απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, τα εμπόδια που βάζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.
Πρέπει τώρα να ανασυνταχθούμε! 
Να πιστέψουμε και να δοκιμάσουμε τη δύναμη μας.
Καμία αναμονή.
Βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλέμποροι, Τρόικα, κυβέρνηση θέλουν να τα αρπάξουν όλα.
Η ζωή μας έχει γίνει αφόρητη! Μας οδηγούν στη μαζική εξαθλίωση για να σωθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η λαιμαργία τους δε θα σταματήσει ποτέ! Μας θέλουν σκλάβους, αμίλητους, ανοργάνωτους, πετώντας μας μερικά ψίχουλα. Πρέπει να βρεθούμε σε αγωνιστική δράση και ετοιμότητα για τα χειρότερα που θα βρούμε μπροστά μας.
Ετοιμάζουν νέο γύρο επίθεσης
Πλάι στους άθλιους μισθούς των 586 ευρώ και των 511 ευρώ για τους νέους που μονιμοποιεί αυτήν την περίοδο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τους βιομηχάνους, δίπλα στους άθλιους μισθούς των προγραμμάτων απασχόλησης για ανέργους, στοχεύουν σε ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το νέο πακέτο για τα εργασιακά περιλαμβάνει νέα μείωση των "εργοδοτικών" ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή σε ετήσια βάση οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κερδίζουν πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό, που θα λείπει από τα ταμεία του ΙΚΑ, μαζί με τις περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, θα το οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία άρα σε νέο ασφαλιστικό, δηλαδή νέες μειώσεις στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις, νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας.

Είναι άθλιοι. Χτυπάνε τα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα μητρότητας. Μπαίνουν στο στόχαστρο οι γυναίκες, τα παιδιά, τα νέα ζευγάρια. Την ίδια στιγμή που δήθεν κόπτονται για την ανεργία, φέρνοντας συνεχώς άθλια και κακοπληρωμένα προγράμματα που την ανακυκλώνουν, συζητούν για την απελευθέρωση των απολύσεων έτσι ώστε οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να μπορούν να απολύουν όποτε και όσους θέλουν, να πληρώνουν όσο θέλουν, να προχωρούν χωρίς εμπόδια σε εξαγορές και λουκέτα με θύματα πάντα τους εργαζόμενους.

Το ξήλωμα των τριετιών γίνεται με την επίκληση της προστασίας των μακροχρόνια ανέργων, για τους οποίους ομολογούν κυνικά ότι πρέπει να γίνουν φτηνότεροι. Προβλέπεται ότι η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων θα γίνεται με "ειδικό μισθολογικό καθεστώς", που θα επιβάλλει μείωση της προσαύξησης για προϋπηρεσία τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το ύψος της αμοιβής που ισχύει σήμερα. Είναι η αρχή για τη γενική κατάργηση των τριετιών.

Παράλληλα επιχειρούν να περάσουν στο γύψο κάθε λαϊκή κινητοποίηση και διαμαρτυρία, να βάλουν χέρι στη συνδικαλιστική δράση, στην απεργία με στόχο να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς και στα εργοστάσια.
ΨΗΛΑ το κεφάλι!
ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ, ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, με ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα να συνεχίσουμε την πάλη. Να σηκώσουμε πιο ψηλά τη σημαία των ταξικών αγώνων.
Η τρόικα και η ΕΕ είναι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών
Τα μέτρα αυτά, όπως και τα προηγούμενα που πάρθηκαν στα εργασιακά, στους μισθούς και στο ασφαλιστικό, δεν αποτελούν «καινοτομία» της τρόικας. Υπάρχουν προ μνημονίου και κρίσης, είναι διακαής και σταθερός πόθος των μεγαλοεργοδοτών στην Ελλάδα και την ΕΕ, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεών τους.

Αυτές οι απαιτήσεις δε θα εξαφανιστούν όταν έρθει η ανάκαμψη και όταν το μνημόνιο τελειώσει, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση. Δε θα εξαφανιστούν αν αναδειχτεί άλλη κυβέρνηση λ.χ. της αριστεράς που αθωώνει και νομιμοποιεί την ΕΕ και χαριεντίζεται παράλληλα με τους βιομηχάνους. Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, δε μπορούν να γίνουν αρνάκια και φίλοι των εργαζομένων. Υπερασπίζονται ένα σύστημα σάπιο και ξεπερασμένο, που δε διορθώνεται, δεν εξανθρωπίζεται. Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης μόνο βάσανα και δυστυχία θα φέρει για την εργατική τάξη, για τους λαούς.

Στις 9 ΑΠΡΙΛΗ AΠΕΡΓΟΥΜΕ, για να διεκδικήσουμε αποφασιστικά:

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επανέλθει η υποχρεωτικότητά τους και να υπογραφεί ΕΓΣΣΕ με επαναφορά των μισθών στα 751 ευρώ ως βάση για διαπραγμάτευση. Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και ο απαράδεκτος διαχωρισμός στους μισθούς των εργαζομένων με βάση την ηλικία.

Να μην καταργηθούν τα ήδη πετσοκομμένα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα μητρότητας και τα άλλα επιδόματα του ΟΑΕΔ, ως συνέπεια της νέας μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

Να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να δίνονται σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν όλα τα δουλεμπορικά γραφεία. Όλοι οι άνεργοι να έχουν δωρεάν ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν μεταφορές. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, επαναφορά του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες.

Να σταματήσει η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στα άθλια και κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης.

Να μπει φρένο στις συζητήσεις για την απελευθέρωση των απολύσεων που προετοιμάζουν. Καμιά απόλυση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Να ανακληθούν οι ως σήμερα απολύσεις στο δημόσιο τομέα και να δοθούν κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών στην Παιδεία, στην Υγεία και την Πρόνοια.

Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιφέρουν. Να γίνουν τα μονοπώλια λαϊκή περιουσία

Να σταματήσουν τώρα όλα τα χαράτσια είτε της ΔΕΗ είτε της εφορίας. Να σταματήσει κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός στα σπίτια του εργαζόμενου λαού.

Να σταματήσει κάθε συζήτηση για παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας.

Καμία καθυστέρηση, καμία αναμονή!

Κανένας εργάτης, νέος, άνεργος δεν πρέπει να μείνει εκτός από αυτήν τη μάχη. Να κυριαρχήσει η αφοβία μπροστά στις απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Το ΠΑΜΕ δε θα κάνει βήμα πίσω από το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικήσουν τη βελτίωση των όρων της ζωής τους, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους.


Υπάρχει διέξοδος! Να βαδίσουμε στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να πετάξουμε από πάνω μας τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να ανατρέψουμε τη δικτατορία των μονοπωλίων».

Η Επανάσταση του 1821 και τα ιστορικά της διδάγματα

«Η διευκρίνιση του χαρακτήρα του πολέμου αποτελεί για το μαρξιστή απαραίτητη προϋπόθεση για να λύσει το ζήτημα της στάσης του απέναντί του. Και για μια τέτοια διευκρίνιση είναι απαραίτητο πριν απ' όλα να καθοριστεί ποιες είναι οι αντικειμενικές συνθήκες και η συγκεκριμένη κατάσταση του δοσμένου πολέμου. Πρέπει να τοποθετήσουμε τον πόλεμο αυτό σ' εκείνες τις ιστορικές συνθήκες, στις οποίες γίνεται, και τότε μόνο μπορούμε να καθορίσουμε τη στάση μας απέναντί του. Διαφορετικά θα έχουμε όχι υλιστική, αλλά εκλεκτική ερμηνεία του ζητήματος»1 (Β. Ι. Λένιν).
Ο Λένιν ουσιαστικά τονίζει με το παραπάνω απόσπασμα ότι η κάθε ένοπλη σύγκρουση κρίνεται με βάση τις αντικειμενικές συνθήκες της ταξικής πάλης σε κάθε δοσμένη ιστορική περίοδο. Κι αυτό διότι σε κάθε κοινωνικο-οικονομικό σχηματισμό και ακολούθως σε κάθε ιστορική εποχή εμφανίζεται μια κυρίαρχη οικονομικά τάξη που εκμεταλλεύεται την πλειοψηφία της κοινωνίας και τον πλούτο που αυτή παράγει. Στον αντίποδά της, σε κάθε ιστορική εποχή τοποθετείται μια κοινωνικο-οικονομική τάξη των υπό εκμετάλλευση που η εκπλήρωση των ταξικών της συμφερόντων απαιτεί την ανατροπή της εκμετάλλευσής της και γι' αυτό αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη της κοινωνικής προόδου. Επομένως, δίχως την κατανόηση ποιας τάξης ή ποιων τάξεων τα συμφέροντα εκφράζει ένας πόλεμος ή μια κοινωνική επανάσταση και χωρίς να προσδιορίσουμε αν τα συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα είναι προς όφελος των εκμεταλλευτών ή των εκμεταλλευομένων στη δοσμένη ιστορική εποχή, είναι αδύνατη η αποτίμηση του ρόλου που διαδραματίζει αυτός ή αυτή στην ιστορική εξέλιξη.
Ξυλογραφία του Α. Τάσσου (1821). Από το λεύκωμα «Ελευθερία ή Θάνατος» (εκδόσεις «Ικαρος»)

Την εποχή που ξέσπασε η εθνικοαπελευθερωτική στη μορφή και αστική στο περιεχόμενο Επανάσταση του 1821 στις περισσότερες χώρες είχε...Διαβάστε περισσότερα :

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ Ανακοίνωση για τις εξελίξεις γύρω από το γάλα

Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι γαλακτοβιομηχανίες, που θα αγοράζουν φτηνότερα και θα πουλάνε ακριβότερα
Κοινή ανακοίνωση για τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας που αφορά στο γάλα, εξέδωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Σ' αυτή σημειώνουν:
«Οι εξελίξεις στο γάλα δείχνουν, για μια ακόμη φορά, ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ και οι κανονισμοί της ΕΕ καθορίζουν την ημερομηνία λήξης του γάλακτος με γνώμονα την κερδοφορία των καρτέλ του γάλακτος και όχι τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Οι πολιτικές της ΕΕ με τις οποίες διαχρονικά συμφωνούσαν και εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν στο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγελαδοτρόφων παραγωγής γάλακτος και στη συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοκτηνοτρόφων και επιχειρήσεων.
Ενώ η χώρα μας χρειαζόταν 1.200.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος για να καλύψει τις ανάγκες της, η ΕΕ είχε ορίσει πλαφόν παραγωγής 600.000 τόνους και αργότερα 820.000 τόνους αγελαδινού γάλατος και από εκεί και πάνω οι κτηνοτρόφοι πλήρωναν πρόστιμα συνυπευθυνότητας γιατί ξεπερνούσαν το πλαφόν. Ετσι το 70% των αγελαδοτρόφων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την παραγωγική διαδικασία, αφού δεν είχε εισόδημα και οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας να καλύπτονται από εισαγόμενο γάλα.
Οι προτάσεις για γάλα μακράς διάρκειας, πάνω από τις 5 ημέρες, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής, ενισχύει την εισαγωγή γάλατος και υποβαθμίζει την ποιότητά του.
Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι:
Οι αγελαδοτρόφοι, καθώς τα μονοπώλια του γάλακτος θα φέρνουν φτηνότερο εισαγόμενο γάλα και θα το διοχετεύουν στην αγορά, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη μεγάλα κέρδη τους. Αποτέλεσμα θα είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση της παραγωγής και ξεκλήρισμα των μικρότερων αγελαδοτρόφων.
Το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, αφού το γάλα υψηλής παστερίωσης μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο.
Οι εργαζόμενοι στις γαλακτοβιομηχανίες και στη μεταφορά του γάλακτος με μείωση των αμοιβών τους, αλλά και απολύσεις που μαζί με τους ξεκληρισμένους αγελαδοτρόφους θα προστεθούν στους 1.500.000 ανέργους.
Οι αυτοαπασχολούμενοι στο λιανικό εμπόριο με τη μείωση των σημείων πώλησης θα χάσουν ένα ακόμα κομμάτι της δουλειάς τους που θα μεταφερθεί στα super markets και τα πολυκαταστήματα.
Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι γαλακτοβιομηχανίες που θα συγκεντρώνουν γάλα με πολύ χαμηλότερη τιμή, μικρότερο εργασιακό κόστος και θα το πουλάνε στην αγορά με μεγαλύτερες τιμές. Φαίνεται και από αυτήν την εξέλιξη στο γάλα ότι η ΕΕ και η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα συμφέροντα των μονοπωλίων εξυπηρετούν σε βάρος των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφία του λαού.
Οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας καλούν τους εργαζόμενους στις γαλακτοβιομηχανίες, τους αγελαδοτρόφους, συνολικά το λαό να αντισταθούν σε αυτή την απόφαση, να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί. Καλούν σε αντίσταση, με στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική ανάπτυξη με γνώμονα το συμφέρον του λαού. Ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, αλλά και τις απαραίτητες πρώτες ύλες για λειτουργία και ανάπτυξη της βιομηχανίας».
Πηγή

Απεργούν ξανά οι φαρμακοποιοί

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απ' την Τετάρτη 26/3, οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που απελευθερώνει πλήρως το χώρο του φαρμακείου και παραδίδει τη διάθεση του φαρμάκου σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε ένα φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ίδρυσης φαρμακείου επιθυμεί. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με Super market. Επιτρέπει σε μη αδειούχο φαρμακοποιό να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμετάλλευσης φαρμακείου. Καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων και τα χωροταξικά κριτήρια. Τέλος, κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του.
Πηγή

Απείλησε εργαζόμενους ότι θα φέρει τη Χρυσή Αυγή

Με τον «μπαμπούλα» της «Χρυσής Αυγής» απείλησε διευθυντής και μέτοχος της αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα» εργαζομένους της επιχείρησης που παραβρέθηκαν στα δικαστήρια ως ένδειξη συμπαράστασης σε συναδέλφισσά τους, που διεκδικεί δεδουλευμένα προηγούμενων ετών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση - καταγγελία του Σωματείου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, ο συγκεκριμένος διευθυντής, που ήταν μάρτυρας υπεράσπισης της επιχείρησης στη δίκη, με τη λήξη της διαδικασίας, κι ενώ οι εργαζόμενοι είχαν βγει από το χώρο των δικαστηρίων, άρχισε να τους απειλεί ότι «θα τους κανονίσει», επικαλούμενος τη Χρυσή Αυγή.
Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει για το συγκεκριμένο «πριν 2 χρόνια είχε απειλήσει ξανά εργαζομένους, κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης έξω από κατάστημα της αλυσίδας, επικαλούμενος τη Χρυσή Αυγή. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Χρυσή Αυγή είναι συνεπής στην αποστολή της να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργοδοτών», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή :

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ «Στο σύννεφο» ή «στο λουρί» των μονοπωλίων;

Πριν από μερικά χρόνια η φράση «στο σύννεφο» («in the cloud») σήμαινε κάτι πιο συγκεκριμένο, ιδίως όταν αναφερόταν στην αποθήκευση δεδομένων μέσω του διαδικτύου σε συστήματα που διέθεταν τρίτοι. Σήμερα, έχει γίνει όρος του μάρκετινγκ, συνώνυμος της φράσης «στο ίντερνετ». «Τα αρχεία σας αποθηκεύονται με ασφάλεια στο σύννεφο!», «Μπορείτε να στείλετε βιντεομηνύματα μέσω του σύννεφου!» «Μπορείτε να παραγγείλετε βιβλία από το σύννεφο!».
Διαδικτυακές υπηρεσίες όπως αυτές έχουν γίνει στοιχεία εκ των ων ουκ άνευ για τα «οικοσυστήματα» της «Apple», της «Google», της «Microsoft». Εχετε iPhone (λέμε τώρα...); Τότε έχετε ένα ισχυρό κίνητρο να αποκτήσετε προσωπικό υπολογιστή και τάμπλετ της ίδιας εταιρείας, γιατί το iCloud της «Apple» θα εξασφαλίσει ότι το προσωπικό σας ημερολόγιο, το βιβλίο διευθύνσεων, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η λίστα με τις δουλειές που πρέπει να κάνετε, οι σημειώσεις σας και οι κωδικοί ασφαλείας θα συγχρονίζονται με «μαγικό» τρόπο μεταξύ όλων των συσκευών της εταιρείας, που διαθέτετε.
Εχετε τηλέφωνο Android; Τότε θα θέλετε να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο της «Google», τις ταμπλέτες και τα λάπτοπ με λειτουργικό της ίδιας εταιρείας. Και η «Microsoft» διαθέτει αυτόματο συγχρονισμό ανάμεσα στους προσωπικούς υπολογιστές με Windows, τα τηλέφωνα με το ίδιο λειτουργικό και το διαδίκτυο.
Προκλητικό δόλωμα
Αν δαγκώσετε το δόλωμα και «παντρευτείτε» ένα από αυτά τα μονοπώλια θα διευκολυνθείτε καθώς οι προσωπικές σας πληροφορίες θα αντιγράφονται «δωρεάν» από τη μια συσκευή στην άλλη και από τη μια διαδικτυακή υπηρεσία της ίδιας εταιρείας στην άλλη. Κι αν πάλι θελήσετε να βγείτε από αυτό το «λούκι» και να κρατήσετε τα δεδομένα μόνο στη δική σας συσκευή ή τον προσωπικό σας υπολογιστή, τότε μπορείτε να το κάνετε. Τουλάχιστον μπορούσατε μέχρι πριν από λίγο καιρό. Γιατί σταδιακά και σιωπηλά τα μονοπώλια του χώρου της πληροφορικής αφαιρούν τη δυνατότητα να κρατήσετε τα προσωπικά σας δεδομένα μόνο για τον εαυτό σας.
Ηδη οι κάτοχοι σύγχρονων τηλεφώνων ή ταμπλετών της «Apple» δεν μπορούν να συγχρονίσουν το ημερολόγιο και το βιβλίο διευθύνσεων με εκείνο του υπολογιστή τους, μέσω καλωδίου. Αρχίζοντας από τις φετινές εκδόσεις των υπολογιστών Mac, ο συγχρονισμός μπορεί να γίνει μόνο ασύρματα και μόνο μέσω ενός λογαριασμού iCloud. Μόνο δηλαδή εφόσον καταχωρηθούν στους κεντρικούς υπολογιστές της «Apple» (στις ΗΠΑ) όλες οι πληροφορίες που θέλετε να συγχρονίσετε.
Κάτι ανάλογο γίνεται και με τη «Microsoft». Στα Windows 8 και 8.1, μπορείτε να συνδεθείτε στον υπολογιστή σας είτε μέσω τοπικού λογαριασμού (όνομα χρήστη και κωδικός που αποθηκεύονται στον προσωπικό υπολογιστή), είτε μέσω λογαριασμού της «Microsoft» (που διατίθεται «στο σύννεφο», όπως συμβαίνει και με το iCloud). Ενας λογαριασμός της «Microsoft» συγχρονίζει αυτόματα τις προσωπικές σας ρυθμίσεις, τα διαπιστευτήρια για διάφορους διαδικτυακούς λογαριασμούς, τις αγαπημένες τοποθεσίες που επισκέπτεστε κ.τ.λ. με τον υπολογιστή Windows 8 που χρησιμοποιείτε. Ομως, η «Microsoft» κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τη χρήση του τοπικού λογαριασμού. «Δεν συνιστάται», γράφει για τον τοπικό λογαριασμό η οθόνη επιλογής του τρόπου σύνδεσης στον υπολογιστή. Επιπλέον, πολλές δυνατότητες δεν είναι διαθέσιμες ή είναι μεν, αλλά με άβολο τρόπο, αν δεν χρησιμοποιηθεί ένας λογαριασμός Microsoft.
Οι διαδικτυακοί λογαριασμοί είναι εύχρηστοι, αλλά δεν είναι και τέλειοι. Παλιότερα μοντέλα συσκευών δεν μπορούν να συνδεθούν σ' αυτούς και φυσικά όταν η συσκευή για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο δεν πραγματοποιείται κανένας συγχρονισμός. Αν και υποτίθεται ότι ένα επιπλέον όφελος είναι η εξασφάλιση (backup) των δεδομένων, δεν είναι σπάνιο μεγάλα συστήματα, όπως του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail και διαδικτυακές υπηρεσίες εταιρειών του μεγέθους της «Amazon», να βγαίνουν εκτός λειτουργίας για ώρες. Τότε δεν υπάρχει τρόπος να ανακτηθούν τα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί «στο σύννεφο». Εννοείται ότι ο συγχρονισμός επιβαρύνει τις συνδέσεις των φορητών συσκευών με μεγάλη κυκλοφορία δεδομένων, με το ανάλογο κόστος, που πληρώνει ο κάτοχος των συσκευών και καρπώνεται το μονοπώλιο παροχέας των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
«Τι έχω να φοβηθώ;»
Ομως, το σημαντικότερο απ' όλα είναι ότι παύει κανείς να έχει την κυριότητα των προσωπικών του δεδομένων. Τα κάνει διαθέσιμα στην «Apple», στην «Google», στη «Microsoft», στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ. `Η σε κάποιον χάκερ. Αρκεί ακόμα και ένας μη ειδικός να μαντέψει τον κωδικό του λογαριασμού σας Hotmail και να τον αλλάξει, με αποτέλεσμα να κλειδωθείτε έξω από τον προσωπικό σας υπολογιστή!
Τα μονοπώλια της πληροφορικής σιωπηλά και μεθοδικά ωθούν τους ανθρώπους να τους εμπιστευτούν την προσωπική τους ζωή. Να ξέρουν για μας πράγματα που μπορεί να μην τα ξέρει ούτε κάποιο μέλος της οικογένειάς μας, ούτε κάποιος από τους φίλους μας (από τους πραγματικούς, αυτούς που δεν φοράνε την «κουκούλα» της διαδικτυακής ανωνυμίας). Να μας πουλάνε και να μας αγοράζουν με τις πληροφορίες αυτές. Να τις δίνουν στους διώκτες αγωνιστών όταν κινδυνεύει η εξουσία του κεφαλαίου, ή για να μην κινδυνέψει.
Στην πραγματικότητα η φράση «στο σύννεφο» δεν είναι ο καλύτερος όρος για την περιγραφή των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εταιρείες αυτές. Αυτό που θέλουν πραγματικά είναι να μας έχουν «στο λουρί» τους, για να μας άγουν και να μας φέρουν. Σε λίγο καιρό ίσως δεν θα υπάρχουν ηλεκτρονικές συσκευές που δεν θα έχουν GPS, για να καταγράφεται ο τόπος και ο χρόνος χρήσης, που δεν θα είναι δυνατή η μετακίνηση - ενδεχομένως ούτε η δημιουργία τοπικών αντιγράφων ασφαλείας - των δεδομένων, παρά μόνο μέσω των κεντρικών υπολογιστών των μονοπωλίων. Τουλάχιστον μην τους διευκολύνουμε να μας τραβάνε από «το λουρί», τάχα για λόγους δικής μας «εξυπηρέτησης». Μπορούμε να ζήσουμε (και στο διαδίκτυο) χωρίς αυτή την «εξυπηρέτηση».

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΙΣΟΤΗΤΑ» Κοινός στόχος η φθορά της συνείδησης των γυναικών

«Ισες ευκαιρίες», «ίση μεταχείριση», «ισόρροπη εκπροσώπηση», προαγωγή της «ευημερίας» και της «σταθερότητας», μάχη ενάντια σε «πατριαρχικά» στερεότυπα και αντιλήψεις: Ολα τα προηγούμενα και ακόμη περισσότερα, που προβλήθηκαν πιο συστηματικά τις προηγούμενες μέρες με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είναι δείγματα του διαστρεβλωμένου περιεχομένου που αποδίδεται στην ισότητα των φύλων, που φέρει την υπογραφή της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που φέρει τη σφραγίδα κυβερνήσεων, αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων.
Στο σύνολό της η παραπάνω παρέμβαση δε στοχεύει μόνο στην αλλοίωση του αγωνιστικού και διεκδικητικού χαρακτήρα της 8ης Μάρτη, της Ιστορίας των εργατικών αγώνων ενάντια στην εκμετάλλευση και την ανισοτιμία που συνοδεύει τη συγκεκριμένη επέτειο και την καθιέρωσή της. Δεν αρκείται στην απόκρυψη του γεγονότος πως η μέρα αυτή δεν είναι αφιερωμένη γενικά στις γυναίκες αλλά στις γυναίκες εκείνες που βιώνουν την εκμετάλλευση, την ανεργία και τη φτώχεια, που στερούνται τις κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι ίδιες και οι οικογένειές τους, που έρχονται αντιμέτωπες με αναχρονιστικές αντιλήψεις για τη θέση και το ρόλο τους.
Είναι μέρος της συνεχούς προσπάθειας της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκφραστών να δώσουν στην «ισότητα» νόημα και περιεχόμενο κομμένο και ραμμένο στα δικά τους μέτρα και συμφέροντα. Να χρησιμοποιήσουν το υποτιθέμενο ενδιαφέρον τους για την «ισότητα» των γυναικών σαν ένα είδος βιτρίνας στην οποία η αντιλαϊκή πολιτική θα μοιάζει ακόμα και φιλική προς τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις νέες γυναίκες. Να συσκοτίσουν και να θολώσουν τις αιτίες του προβλήματος της ανισοτιμίας, να στοιχίσουν τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων πίσω από πρότυπα που είναι ξένα στα δικά τους συμφέροντα, πίσω από αξίες εχθρικές για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.
Κοινή συνισταμένη η χειραγώγηση
Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Τζον Κέρι, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που φιλοξένησε το «ΒΗΜΑ» στην ηλεκτρονική του έκδοση κάτω από τον τίτλο: «Οι γυναίκες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην Ειρήνη». Η συγκεκριμένη παρέμβαση έγινε στον άξονα της ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και ειδικότερα στις «διαπραγματεύσεις για την ειρήνη». Πίσω από τα επιχειρήματα πως «ένας κόσμος που δημιουργεί ευκαιρίες για τις γυναίκες, δημιουργεί ακόμα περισσότερες προϋποθέσεις για ειρήνη, ευημερία, και σταθερότητα» και τους ισχυρισμούς πως «οι χώρες που εκτιμούν τις γυναίκες και υποστηρίζουν την πλήρη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι πιο σταθερές, ευημερούσες και ασφαλείς», προωθείται η ενεργή εμπλοκή και η στράτευση των γυναικών στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Μάλιστα η συμμετοχή τους σε αυτά προβάλλεται ως βήμα προς την «ισότητα», από το οποίο προκύπτει όφελος τόσο για τις ίδιες όσο και το σύνολο της κοινωνίας. Εύγλωττα είναι τα παραδείγματα που φέρνει ο αρθρογράφος: Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις γυναίκες που συντάσσονται με το λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Παραθέτει ακόμα ως πρότυπα γυναίκες διπλωμάτες και διαπραγματευτές και υπογραμμίζει πως «σήμερα, όλοι πλην ενός περιφερειακού αναπληρωτή υπουργού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι γυναίκες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις οικονομικές και στρατιωτικές ενώσεις των καπιταλιστών εντείνεται, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα αποτελέσματα του ανταγωνισμού αυτού την περίπτωση της Ουκρανίας. Η ΕΕ με ψηφίσματα και εκθέσεις της έχει καλέσει τα κράτη - μέλη «να προωθήσουν ενεργά την αύξηση του αριθμού των γυναικών στις στρατιωτικές και μη επιχειρήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης, ιδιαίτερα σε ηγετικές θέσεις», σε «θέσεις - κλειδιά για την ειρήνη και την ασφάλεια». Στο όνομα της «ισότητας» επιχειρεί να «δέσει» όσο πιο σφιχτά μπορεί τις γυναίκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να τις κάνει, αν είναι δυνατόν, υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής.
Αποπροσανατολισμός και κοροϊδία
Ευρείας προβολής έτυχαν τα αποτελέσματα της έρευνας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για τη βία κατά των γυναικών, καθώς η ΕΕ οργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με την έρευνα το 22% των γυναικών στην ΕΕ έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία ενώ το 43% έχει υποστεί ψυχολογική κακοποίηση. Ομως οι διαπιστώσεις για την έκταση που παίρνει σήμερα το φαινόμενο, η γενικόλογη καταδίκη του και οι ανέξοδες υποσχέσεις για την εξάλειψή του, δε συμβάλλουν στην αποκάλυψη αλλά αντίθετα στη συσκότιση γύρω από τις αιτίες του προβλήματος. Η σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή όποιας άλλης μορφής βία υφίστανται οι γυναίκες δεν προκύπτει σε κοινωνικό κενό. Καλλιεργείται στο δοσμένο κοινωνικό έδαφος, είναι φαινόμενο με συγκεκριμένες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αιτίες. Στο έδαφος, δηλαδή, της εκμετάλλευσης και των αντίστοιχων αξιών που υψώνονται πάνω σε αυτό, στα πρότυπα του ανταγωνισμού, της καταπίεσης, της επιβολής του ισχυρότερου.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε την επιχειρηματολογία την οποία χρησιμοποιεί η ΕΕ, απέναντι στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών: Εκτιμά ότι η βία «αποτελεί ένα εμπόδιο στην πλήρη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία, στην κοινωνία, στην πολιτική και την πολιτιστική ζωή και αυτό έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις». Οσον αφορά το τελευταίο, υπολογίζει πως η βία κατά των γυναικών «κοστίζει» 228 δισεκατομμύρια ετησίως, από τα οποία 45 δισεκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στο «κόστος» των δημόσιων και κρατικών υπηρεσιών και 24 δισεκατομμύρια ευρώ στην «απολεσθείσα οικονομική παραγωγή» λόγω του φαινομένου. Με δεδομένη την αφετηρία αυτή, τη λογική δηλαδή του υπολογισμού του «κόστους» της βίας και του «κέρδους» από τον περιορισμό της, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι το φαινόμενο όχι μόνο δε μετριάστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων αλλά σήμερα καταγράφεται οξυμένο, αφού το έδαφος πάνω στο οποίο δημιουργείται παραμένει πρόσφορο.
Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές
Μπροστά στις ευρωεκλογές, ανανεώνεται το ενδιαφέρον της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για τις ποσοστώσεις και τη συμμετοχή γυναικών στα λεγόμενα «Κέντρα Λήψης των Αποφάσεων». Μέσα από τη σχετική συζήτηση καλλιεργούν αυταπάτες πως η ανάδειξη περισσότερων γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στα εθνικά κοινοβούλια, στις κυβερνήσεις και τα υπουργεία, συνολικά δηλαδή στα όργανα και τους θεσμούς της αστικής εξουσίας, μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην πολιτική που αυτά ασκούν, να τη βελτιώσει σε όφελος των γυναικών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Αν και τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι καινούργιο, η συζήτηση αναζωπυρώνεται σε ένα βαθμό, ώστε να συμβάλει στον εγκλωβισμό της δυσαρέσκειας, που στις σημερινές συνθήκες είναι αυξημένη, προκειμένου να μην μετατραπεί σε καταδίκη της ΕΕ και της στρατηγικής της. Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν πρέπει να τρέφουν καμία αυταπάτη: Η πολιτική καθορίζεται από την τάξη και όχι από το φύλο αυτών που την ασκούν. Εξάλλου, η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, όχι μόνο με αντεργατικά μέτρα αλλά ακόμα και με στρατιωτικά μέσα, πραγματοποιείται με τη συμβολή των γυναικών της αστικής τάξης στις κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ, όπου εκπροσωπούν με συνέπεια και χωρίς καμία ταλάντευση την τάξη τους και τα συμφέροντά της.
Για τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις νέες γυναίκες το νόημα και το περιεχόμενο που δίνουν στην «ισότητα» η ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν, μπορεί και πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου μπροστά στις επικείμενες εκλογικές μάχες. Να γίνει μια πλευρά της συνολικής καταδίκης της στρατηγικής τους και ένας ακόμα λόγος για την ενίσχυση του ΚΚΕ, της αντίληψής του για την κοινωνική ισότητα των φύλων και την κοινωνία στην οποία μπορεί αυτή να γίνει πραγματικότητα.

Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ

Λαϊκή επαγρύπνηση

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές των ΗΠΑ. Προχτές έγινε σεμινάριο εκπαίδευσης προσωπικού που στελεχώνει αγήματα νηοψιών. Συνεκπαιδεύσεις γίνονται αδιάκοπα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, στη Σούδα, «το διαμάντι του ΝΑΤΟ» όπως λένε. Το στρατηγείο στη Λάρισα λειτουργεί ως Κέντρο Επιχειρήσεων της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πρόσφατα έγιναν κοινές ασκήσεις αμερικανικών αεροπλάνων «F-15» στη Νότια Ελλάδα, με ελληνικά αεροσκάφη. Ενώ μονάδες του στόλου έκαναν από κοινού ασκήσεις στο Μυρτώο με το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και Αμερικανοί πεζοναύτες συνεκπαιδεύτηκαν με αντίστοιχες ελληνικές δυνάμεις στη Μαγνησία. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε την πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, όπου παρευρέθηκε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, στην οποία συζήτησαν για όλα τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής μας από την Ουκρανία, τα Βαλκάνια ως την Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα ο αστικός Τύπος προπαγανδίζει επιτακτικά την ανάγκη η Ελλάδα να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική της θέση και τη σταθερότητά της σε όφελος των συμφερόντων των αστών. Τι σημαίνουν όλα αυτά στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών; Συμμετοχή σε επεμβάσεις ή σε πιο γενικευμένους ιμπεριαλιστικούς πολέμους; Χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση.

Πηγή:

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ & ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Με σύνθημα "Μόνιμη Σταθερή Δουλειά" "Τώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια"
οι Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα Αμπελοκήπων και Μενεμένης
πραγματοποίησαν ,με μαζικότητα , πικετοφορία μέσα στις γειτονιές των δυο περιοχών (Μενεμένη - Αμπελόκηποι )

Η φτώχεια και η ανεργία δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να μην αγωνίζεσαι ενάντια στην πολιτική που τις γεννά υπηρετώντας το κεφάλαιο.
Ανέλαβε την ευθύνη σου απέναντι στον εαυτό σου και την οικογένεια σου συμμετέχοντας στους αγώνες του εργατικού-λαϊκού κινήματος.
Τώρα παίρνουμε μέρος όλοι στον αγώνα για μέτρα ανακούφισης από την ανεργία .

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με οποιαδήποτε μορφή εργασίας, στο Δήμο μας, στην Περιφέρεια, στα Νοσοκομεία, στα σχολεία κ.α. να πάρουν την απόφαση να αγωνιστούν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλλουν η κυβέρνηση, τα μονοπώλια και η Ε.Ε. Ανοίγουν τις πύλες της κολάσεως για τους δημόσιους υπαλλήλους με αυτό το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, τις απολύσεις και την κατάργηση οργανισμών ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ που θα αποτελέσει την μεγάλη δεξαμενή των 15.000 απολύσεων για το 2014. Αυτή την επέλαση των βάρβαρων μέτρων που σαρώνουν τα δικαιώματα μας, που κατακτήθηκαν με κόπους, θυσίες και αίμα από την εργατική τάξη, μόνο μια δύναμη μπορεί να την ανακόψει. Είναι η δύναμη της εργατικής τάξης με τον ενωμένο ταξικό αγώνα. Έχουμε την δύναμη και πρέπει να την δείξουμε με την μαζική συμμετοχή μας στην 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μάρτη και την μαζική απεργιακή συγκέντρωση.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ  ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ 

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Σπουδαίο εύρημα στην Αμφίπολη

Πολλά και σημαντικά ευρήματα απέδωσαν οι ανασκαφικές εργασίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Μακεδονία κατά το 2013, όπως επιβεβαίωσαν οι επιστημονικές ανακοινώσεις των επικεφαλής καθηγητών - ανασκαφέων στο σχετικό ετήσιο Συνέδριο που οργάνωσε το ΑΠΘ.
Ιδιαιτέρως εντυπωσιακό εύρημα είναι ο μήκους 497 μέτρων και ύψους 3 μέτρων χτιστός ταφικός περίβολος στη θέση Καστά, στην αρχαία Αμφίπολη, γεγονός που ενίσχυσε την άποψη των αρχαιολόγων ότι πρόκειται για τον τάφο της Ρωξάνης, γυναίκας του Μ. Αλεξάνδρου και του γιου του Αλέξανδρου Δ'. Η υπεύθυνη της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, επισήμανε ότι το σωζόμενο πάνω σε μεγάλο μαρμάρινο βάθρο γλυπτό του Λέοντος της Αμφίπολης υποδεικνύει την ύπαρξη στην περιοχή σημαντικών αρχαιοτήτων.
Μέχρι τώρα, έχουν ανασκαφεί 457 μέτρα του ταφικού περιβόλου, που χρονολογείται μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, εποχή που στην Αμφίπολη συνέβησαν σοβαρά ιστορικά γεγονότα, συνδεδεμένα με σημαντικούς στρατιωτικούς του Μ. Αλεξάνδρου - διεκδικητές της εξουσίας. Λ.χ., το 311 π.Χ., ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει τη νόμιμη σύζυγο του Αλεξάνδρου, Ρωξάνη, και το γιο του στρατηλάτη, Αλέξανδρο Δ'. Η κατασκευή του ταφικού περιβόλου έγινε μεταξύ του 320 - 300 π.Χ. πιθανά από τον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, με θασίτικο μάρμαρο. Για την τοποθέτηση των μαρμάρινων δόμων χρησιμοποιήθηκαν γερανοί από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, όπως καταδεικνύουν ίχνη τους που αποκάλυψε η ανασκαφή.
Οπως εκτιμούν οι ερευνητές, το μέγεθος του περιβόλου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο εσωτερικό του υπάρχουν σημαντικοί τάφοι και ότι ο περίβολος ήταν τα «θεμέλια» του τύμβου, στην κορυφή του οποίου ήταν τοποθετημένος ο Λέων της Αμφίπολης.
Οι ανασκαφές στη θέση Καστά θα συνεχιστούν την καλοκαιρινή περίοδο, με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ ύψους 100.000 ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι κατά την περσινή ανασκαφική περίοδο, με τη συνδρομή ιατρικών και φυσικοχημικών εξετάσεων, λήψη ψηφιακών φωτογραφιών με αξονικούς τομογράφους, ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης και φθορισμομετρία ακτίνων Χ, επανεξετάστηκαν τα 350 οστά και θραύσματα δύο σκελετών, τυλιγμένα με χρυσοπόρφυρο ύφασμα, που βρέθηκαν στο βασιλικό τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα (χρονολογείται στα 336 π.Χ.), ώστε να συναχθούν και ανθρωπολογικά πορίσματα.
Ο ένας σκελετός ήταν άνδρα ηλικίας 41-49 ετών, με χρόνιες παθήσεις. Ο σκελετός αυτός, ίσως, να είναι του Φιλίππου Β'. Ο άλλος σκελετός, γυναικείος, ηλικίας 30-34 ετών, δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε στις Κλεοπάτρα και Μήδα (συζύγους του Φιλίππου Β'), ούτε στη σύζυγο του Φιλίππου Γ' του Αρριδαίου. Ετσι ενισχύεται η άποψη ότι ίσως πρόκειται για άγνωστη Σκύθισσα ή για την Αυδάτα, γυναίκα του Φιλίππου Β' από την Ιλλυρία.
Πηγή:

Διαδηλώσεις για Υγεία και συντάξεις

Συγκέντρωση για την Υγεία και την υπεράσπιση των συντάξεων διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, την Πέμπτη 20 Μάρτη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας.
Επίσης, σε συγκέντρωση για την Υγεία, την Τετάρτη 19 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα, καλούν ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας.
 

Κινητοποίηση Μηχανικών για το Ασφαλιστικό

Οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών - Τεχνικών, το ΣΕΤΗΠ και το ΣΕΕΝ καλούν όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους άνεργους και συνταξιούχους μηχανικούς, σε κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό, αύριο, Τετάρτη, στις 9.30 π.μ., με προσυγκέντρωση στα γραφεία του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), Πειραιώς 28, και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση έχει προκηρυχθεί, από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το ΣΕΤΗΠ και το ΣΕΕΝ, στάση εργασίας το πρωί της Τετάρτης, ενώ η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία στις 19 - 20 Μάρτη.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.dpk.tee.gr και στα τηλέφωνα 6946.799.833 και 6977.806.266.

Ξεκινάει αύριο η 48ωρη απεργία στο Δημόσιο Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, Τετάρτη και Πέμπτη Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο

Απεργούν αύριο και την Πέμπτη 20 Μάρτη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ενάντια στις διαθεσιμότητες, στην αξιολόγηση, στις απολύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν και τις δυο μέρες της απεργίας σε συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έχουν ανακοινωθεί και σε άλλες πόλεις: Στη Λαμία, 19/3, 11 π.μ., στην Πλατεία Πάρκου. Στην Πάτρα, 19/3, στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Στα Χανιά, 19/3, στις 10 π.μ. στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.
Στο τέλος αυτής της βδομάδας λήγει η περίοδος της οκτάμηνης διαθεσιμότητας για χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο (σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί κ.ά.). Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς απολύονται καθώς δεν έχει προβλεφθεί η μετακίνησή τους σε άλλη υπηρεσία. Την ίδια τύχη θα έχουν κι άλλοι χιλιάδες εργαζόμενοι τους επόμενους δύο μήνες, καθώς εντάχθηκ
αν αργότερα σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι την προηγούμενη βδομάδα ψηφίστηκε ο νόμος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων - ένα ακόμα εργαλείο για απολύσεις - και την κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου.
   
Κινητοποίηση για την ανεργία από τα ταξικά συνδικάτα Νέα συγκέντρωση για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων διοργανώνουν την Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Αττικής, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.
Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έχουν αποφασίσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρεωτικής. Στην κοινή τους ανακοίνωση, τα συνδικάτα καλούν εργαζόμενους και ανέργους να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους: «Κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο της φτώχειας και της ανεργίας σε σένα. Γύρισέ τους την πλάτη, πολέμα τους.
Η φτώχεια και η ανεργία δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να μην αγωνίζεσαι ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο. Ανέλαβε την ευθύνη σου απέναντι στον εαυτό σου και την οικογένειά σου συμμετέχοντας στους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Τώρα παίρνουμε μέρος όλοι στον αγώνα για μέτρα ανακούφισης από την ανεργία».
Τα συνδικάτα παλεύουν μεταξύ άλλων για: Επίδομα ανεργίας για όλους και για όλη την περίοδο της ανεργίας. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας. Εκτακτο επίδομα μπροστά στις γιορτές του Πάσχα.

Πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη στον ιδιωτικό τομέα

Να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση και την επιτυχία της κινητοποίησης καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ
Να κάνουν δική τους υπόθεση την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Χτες, στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, κάτω από την πίεση των εξελίξεων και τα νέα μέτρα που μεθοδεύουν η κυβέρνηση και η τρόικα για λογαριασμό του κεφαλαίου, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η προκήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 9 Απρίλη.
Να σημειωθεί ότι πριν ακόμα εξαγγείλει την απεργία, η συνδικαλιστική πλειοψηφία ξεκίνησε να την υπονομεύει. Στο τέλος της εβδομάδας έχει ορίσει νέα συνάντηση με τις εργοδοτικές ενώσεις, για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που επί της ουσίας νομιμοποιεί τους μισθούς πείνας που επιβλήθηκαν το 2012.
Με δεδομένα τα παραπάνω, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την απεργία για να οργανώσουν καλύτερα την πάλη στους τόπους δουλείας. Να μπούνε μπροστά και να παλέψουν για την υπογραφή νέας Εθνικής Σύμβασης και κλαδικών συμβάσεων με βάση τις δικές τους ανάγκες. Να απαιτήσουν την προστασία των ανέργων, να πούνε όχι στις απολύσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.
Οχι τυχαία, το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή, μετά τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Καμία αναμονή. Το ΠΑΜΕ καλεί Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα δικά τους χέρια. Να οργανώσουν την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, να σχεδιάσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για διεκδίκηση υπογραφής ΕΓΣΣΕ και Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να βάλουν εμπόδια στην προσπάθεια των ΕΕ, εργοδοσίας και κυβέρνησης για κατάργηση των τριετιών, την απαγόρευση της απεργίας και την επαναφορά του "λοκ άουτ".
Το ΠΑΜΕ δε θα κάνει βήμα πίσω από το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικήσουν τη βελτίωση των όρων της ζωής τους, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους».
Πηγή :

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ & ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ - ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/03/14 & ώρα 6 μ.μ

ΑΝΕΡΓΟΙ ,  ΑΝΕΡΓΕΣ 

ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ & ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ              
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗ  ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/03/14 & ώρα 6 μ.μ 


Συγκέντρωση και ξεκίνημα από την πλατεία Τσομπάνογλου στη Μενεμένη  και περνώντας μέσα από τις γειτονιές των δυο περιοχών θα καταλήξει στην πλατεία Αμπελοκήπων (Επτάλοφος)
ΤΩΡΑ ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Συνάδελφοι άνεργοι οι πρωτοβουλίες των Λαϊκών Επιτροπών, των ταξικών σωματείων  που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. για τα καυτά  προβλήματα των  ανέργων  συνεχίζονται. Κόντρα στο χτύπημα της κρατικής καταστολής, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μας μετατρέψει σε απαθείς θεατές της βαρβαρότητας που  ζούμε.
Συνάδελφοι, τις γειτονιές μας τις έχει τσακίσει η ανεργία σε  τέτοιο  βαθμό  που δεν υπάρχει προηγούμενο. Οι  επιπτώσεις είναι πολλές και τεράστιες  και για μας και για τις οικογένειές μας.  Ζούμε καθημερινά τον εφιάλτη της επιβίωσης, ανασφάλιστοι, χωρίς γιατρό και φάρμακα, χωρίς καμία βοήθεια.
Αρκετοί  χωρίς  ρεύμα,  αλλά  και  χωρίς πρόσβαση στα  βασικά  διατροφικά  προϊόντα,  πετρέλαιο.  Άλλοι  κινδυνεύουν  από πλειστηριασμούς  και  άλλοι  από  τον  κίνδυνο  της  έξωσης  από  το  σπίτι  λόγο  των  οφειλών.
Την ίδια  στιγμή η κυβέρνηση με την πολιτική της επιβάλει φόρους και χαράτσια, πληρωμές  παντού,  συνταγογράφηση  και  ευρώ,  αυξήσεις  σε  διόδια  κ.α..  Η  όποια ανάπτυξη  ακολουθήσει  θα  είναι  πάνω  στα  αποκαΐδια  της  αντεργατικής  αντιλαϊκής πολιτικής   και  θα  συνοδεύεται  με  ελάχιστες  θέσεις  εργασίας,  και  αυτές  με  όρους  που  δεν θα  ξεχωρίζουν  αν  είσαι  εργαζόμενος  ή  δούλος.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!ΤΩΡΑ να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια.

Κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες παν  να ρίξουν το φταίξιμο της φτώχειας και  της  ανεργίας  σε  σένα.  Γύρισε  τους  την  πλάτη,  πολέμα  τους.
Η φτώχεια και  η  ανεργία  δεν  είναι  ντροπή.  Ντροπή  είναι  να  μην  αγωνίζεσαι  ενάντια στην  πολιτική  που υπηρετεί  το  κεφάλαιο.  Ανέλαβε  την  ευθύνη  σου  απέναντι  στον εαυτό  σου  και  την  οικογένεια  σου  συμμετέχοντας  στους  αγώνες  του  εργατικού  –  λαϊκού κινήματος. Τώρα παίρνουμε μέρος όλοι στον αγώνα για μέτρα ανακούφισης από την ανεργία.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με οποιαδήποτε μορφή εργασίας, στο Δήμο μας, στην Περιφέρεια, στα Νοσοκομεία, στα σχολεία κ.α. να πάρουν την απόφαση να αγωνιστούν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλλουν η κυβέρνηση, τα μονοπώλια και η Ε.Ε. Ανοίγουν τις πύλες της κολάσεως για τους δημόσιους υπαλλήλους με αυτό το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, τις απολύσεις και την κατάργηση οργανισμών ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ που θα αποτελέσει την μεγάλη δεξαμενή των 15.000 απολύσεων για το 2014. Αυτή την επέλαση των βάρβαρων μέτρων που σαρώνουν τα δικαιώματα μας, που κατακτήθηκαν με κόπους, θυσίες και αίμα από την εργατική τάξη, μόνο μια δύναμη μπορεί να την ανακόψει. Είναι η δύναμη της εργατικής τάξης με τον ενωμένο ταξικό αγώνα. Έχουμε την δύναμη και πρέπει να την δείξουμε με την μαζική συμμετοχή μας στην 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μάρτη και την μαζική απεργιακή συγκέντρωση.

Παλεύουμε για:

- Επίδομα  ανεργίας  για  όλους  και  για  όλη  την  περίοδο  της  ανεργίας.
- Επίδομα  ανεργίας  στα  600  ευρώ.
- Χορήγηση  δωρεάν  κάρτας  απεριορίστων  διαδρομών  στις  αστικές  συγκοινωνίες.
- Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  χωρίς  όρους  και  προϋποθέσεις.
- Μείωση  30%  των  τιμολογίων  ΔΕΚΟ  με  παράλληλη  απαγόρευση  της  διακοπής παροχής  νερού,  ρεύματος  και  σταθερού  τηλεφώνου.
- Κανένας  πλειστηριασμός  σε  σπίτι  λαϊκής  οικογένειας.
- Έκτακτο  επίδομα  μπροστά  στις  γιορτές  του  ΠΑΣΧΑ
- Κατάργηση  της  αύξησης  κατά  δύο  χρόνια  στα  όρια  ηλικίας.  Μείωση  των  ορίων ηλικίας στα 50 και 55 χρόνια στις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα στα Β.Α.Ε. , και  στα  55  και  60  στους  άλλους  κλάδους.
- Το  διάστημα  της  ανεργίας  να  αναγνωρίζεται  ως  συντάξιμος  χρόνος  χωρίς επιβάρυνση  των  ανέργων.
- Απλοποίηση  των  προϋποθέσεων  για  τη  χορήγηση  του  επιδόματος  ανεργίας.
- Διαγραφή  χρεών  από  τόκους  και  πάγωμα  αποπληρωμής  δανείων  για  όσο  καιρό κάποιος  είναι  άνεργος.
- Κατάργηση  των  χαρατσιών,  κατάργηση  του  ειδικού  φόρου  κατανάλωσης  στο πετρέλαιο  θέρμανσης,  κατάργηση  των  δημοτικών  τελών  στους  άνεργους  και μείωση  τους  στους  υπόλοιπους  εργαζόμενους.
- Επιδότηση  ενοικίου  στο  100%  της  αξίας  του  από  το  κράτος.
- Κρατική  αγορά  συγκέντρωσης  και  διάθεσης  τροφίμων  σε  ανέργους.
- Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους  Παιδικούς  Σταθμούς.
- Να  χορηγηθεί  1.000  ευρώ  ετήσιο  εφάπαξ  βοήθημα  για  κάθε  παιδί  των  εργαζομένων και  των  ανέργων,  από  100  ευρώ  που  ισχύει  σήμερα.
- Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών  των  ανέργων.
- Αύξηση της αποζημίωσης σε εργάτες και τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920.
-Κατάργηση  των  Προεδρικών Διαταγμάτων  που  ισοπέδωσαν  τις αποζημιώσεις.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ          
  ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ & ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ             
(Π.Α.ΜΕ. – ΠΑ.ΣΕ.ΒΕ. – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – Μ.Α.Σ.)


48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ Τετάρτη και Πέμπτη
Σε νέα 48ωρη απεργία στις 19 - 20 Μάρτη προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ενάντια στις διαθεσιμότητες, την αξιολόγηση, τις απολύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν και τις δυο μέρες της απεργίας σε συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.
Μπροστά στην απεργία, η Επιτροπή Σχολικών Φυλάκων του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών τη Δευτέρα 17 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι.
Πηγή :

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ - Η «ευρηματικότητα» μιας παλιάς μάστιγας

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις λεγόμενες ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες είχαν μάθει είτε να αγνοούν εντελώς είτε να θεωρούν τη φυματίωση ως παλιό νικημένο εχθρό της ανθρώπινης υγείας.
Από τους προϊστορικούς χρόνους (πρόσφατες γενετικές αναλύσεις συμπεραίνουν ότι το μικρόβιο της φυματίωσης πρωτοεμφανίστηκε πριν από 60-70.000 χρόνια), αυτή η επίμονη βακτηριακή λοίμωξη κατέφαγε τα κορμιά αμέτρητων εκατομμυρίων, γεμίζοντας τα πνευμόνια τους με ματωμένα πτύελα. Καθώς η φυματίωση εξαπλωνόταν στο πέρασμα των αιώνων, συνέχιζε να σκοτώνει αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς (περισσότερο τους φτωχούς λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους). Στην αρχή του 20ου αιώνα, οι καμπάνιες ενημέρωσης για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και τελικά τα αντιβιοτικά και ένα μέτρια αποτελεσματικό εμβόλιο, έκαναν τη φυματίωση φάντασμα του παλιού φοβερού εαυτού της.
Αν και το 2011 αρρώστησαν από φυματίωση περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους 1,4 εκατομμύρια πέθαναν (κυρίως στις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου), το ποσοστό θνησιμότητας είχε πέσει περίπου κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το 1990. Ομως το μέλλον κάθε άλλο παρά προδιαγράφεται ρόδινο. Ενας παράγοντας είναι φυσικά η καπιταλιστική κρίση, που εξαιτίας της εξαθλίωσης μεγάλου μέρους των λαών των «ανεπτυγμένων» χωρών, προκαλεί θύματα και μέσω της φυματίωσης, με αύξηση των κρουσμάτων ασθένειας από τη νόσο.
Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων, δηλαδή περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια, είναι μολυσμένο με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, όμως μόνο 5-10% εκδηλώνει την ασθένεια κατά τη διάρκεια της ζωής του, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των περισσότερων ανθρώπων μπορεί να κρατάει υπό έλεγχο τον παθογόνο μικροοργανισμό, δίχως να εκδηλώνονται συμπτώματα και δίχως να είναι μεταδοτικός.
Διαβάστε περισσότερα :

Παράσταση διαμαρτυρίας το μεσημέρι από την Επιτροπή Σχολικών Φυλάκων του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής - 902.gr

Παράσταση διαμαρτυρίας το μεσημέρι από την Επιτροπή Σχολικών Φυλάκων του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής - 902.gr

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών διοργανώνει σήμερα Δευτέρα 17 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι, η Επιτροπή Σχολικών Φυλάκων του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. 
Παράλληλα καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανδημοσιοϋπαλληλική 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μάρτη.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει σε διαθεσιμότητα 2.234 σχολικούς φύλακες από τον Ιούλη. Σήμερα, λίγες μόνο μέρες από το τέλος της διαθεσιμότητας, όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι σχολικοί φυλακές παραμένουν μετέωροι, με την απόλυση να είναι προ των πυλών.


Η Επιτροπή διεκδικεί:

-Να σταματήσουν όλες οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις.

-Να επανατοποθετηθούν όλοι οι σχολικοί φύλακες στα σχολεία.

-Να μην εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της φύλαξης των δημόσιων σχολείων σε ιδιωτικές ή άλλες «κοινωνικοσυνεταιριστικές» εταιρείες.

-Όχι στην επιχειρηματική δράση των ΟΤΑ.

-Όχι στα πεντάμηνα προγράμματα που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους.

-Να αναγνωριστεί ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά η προϋπηρεσία που είχαν οι σχολικοί φύλακες (πέντε περίπου χρόνια με συμβάσεις).

Aττικό Νοσοκομείο: Κινητοποίηση των εργαζομένων σήμερα Δευτέρα - Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν και οι γιατροί στο «Παίδων» Πεντέλης - 902.gr

Aττικό Νοσοκομείο: Κινητοποίηση των εργαζομένων σήμερα Δευτέρα - Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν και οι γιατροί στο «Παίδων» Πεντέλης - 902.gr

Συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Αττικόν» και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 9 το πρωί 17/3, γιατροί και προσωπικό, με τη συμπαράσταση φορέων της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τις σημαντικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Ακολούθως θα γίνει γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Οι ελλείψεις εντοπίζονται τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υγειονομικό υλικό, ενώ οι γιατροί και οι ασφαλισμένοι κάνουν λόγο για απαξίωση των ασθενών στα ράντζα.

Παράλληλα οι γιατροί αντιδρούν στα κριτήρια «επιχειρηματικότητας» που ορίζονται ως προς την «αξιολόγηση» για την μονιμοποίησή τους και την εξέλιξή τους καθώς επίσης και εναντίον της παράτασης κατά 1 έτους της απαιτούμενης προϋπηρεσίας(από 5ετία που είναι σήμερα) για την μονιμοποίηση των νεοδιοριζόμενων επιμελητών Β.

Παράλληλα, σήμερα λήγει η προθεσμία των γιατρών του Νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης» με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών που τους οφείλονται από το καλοκαίρι του 2012.

Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το θέμα, οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε πολύμορφες κινητοποιήσεις και οι ειδικευόμενοι θα προβούν σε επίσχεση εργασίας.

Σημαντικές ανακαλύψεις στη Βασιλική Νεκρόπολη των Αιγών στη Βεργίνα (ΦΩΤΟ) - 902.gr

Σημαντικές ανακαλύψεις στη Βασιλική Νεκρόπολη των Αιγών στη Βεργίνα (ΦΩΤΟ) - 902.gr

Πέντε νέους βασιλικούς τάφους ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι που μετέχουν στις ανασκαφές-εργασίες για την ανάπλαση-ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης των Αιγών στη Βεργίνα. Οι αρχαιολόγοι ερευνούν τη συστάδα των Τημενιδών που βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του νεκροταφείου των τύμβων και σημαδεύει την πορεία του αρχαίου δρόμου ο οποίος οδηγούσε από τη βορειοδυτική πύλη της πόλης -όπου η ταφική συστάδα των βασιλισσών- προς την περιοχή που θάφτηκε ο Φίλιππος Β΄ και ο Αλέξανδρος Δ΄, ο γιος του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης, για την ταύτιση του τάφου του οποίου κανείς ως τώρα δεν έχει διατυπώσει κάποια αντίρρηση.

Επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για τη νεκρόπολη των Τημενιδών

Οι αρχαιολόγοι, ανάμεσα στο 1993 και ’96 ερεύνησαν μια ομάδα 9 τάφων του 6ου και του 5ου προχριστιανικού αιώνα. Μολονότι όλοι οι τάφοι ήταν συλημένοι και βάναυσα διαταραγμένοι, η παρουσία καταλοίπων εντυπωσιακών ταφικών πυρών με πλούσια αφιερώματα (αγγεία, όπλα κλπ.), που ανακαλούν τις περιγραφές των ομηρικών επών, αλλά και το μέγεθος και η μορφή των ίδιων των μνημείων και η ποικιλία των κτερισμάτων που ξέφυγαν τη διαρπαγή, τους έκανε να συνδέσουν την ομάδα με τους Τημενίδες, την οικογένεια των Μακεδόνων βασιλέων. Αυτή ήταν μια υπόθεση που ίσως τότε φάνηκε τολμηρή, ωστόσο τα ευρήματα του 2012-13 την επιβεβαιώνουν με άκρως εντυπωσιακό τρόπο: Συνολικά βρέθηκαν ως τώρα είκοσι τάφοι που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά (α΄ μισό του 6ου αι. π.Χ.) μέχρι τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια ( τέλος 4ου - αρχές 3ου αι. π.Χ.).


Οι πέντε παλιότεροι είναι ευρύχωροι λάκκοι που γύρω στα 540 π.Χ. δίνουν τη θέση τους σε κτιστούς κιβωτιόσχημους (βρέθηκαν δέκα) που συνεχίζονται στον 5ο αι. μεγαλώνοντας ολοένα, ώσπου να γίνουν ευρύχωρες υπόγειες αίθουσες 35-40 τετραγωνικών μέτρων.

Στον Αλέξανδρο Α' (496-454 π.Χ.) ανήκει πιθανότατα ένας τάφος

Ιδιαίτερα μνημειακοί όσο και απροσδόκητοι είναι οι δύο μεγάλοι υπόστηλοι τάφοι του 5ου αι. που βρέθηκαν το 2012 και θυμίζουν παρόμοια ταφικά κτίρια από την περιοχή του Τάραντα (στην Κάτω Ιταλία) και σίγουρα άσκησαν επιρροή στη γειτονική Θεσσαλία, όπου εμφανίζονται συνοπτικές απομιμήσεις τους στο εσωτερικό των λίθινων σαρκοφάγων. Ο πιο περίτεχνος από αυτούς που βρίσκεται δίπλα στα κατάλοιπα του υπέργειου «ηρώου» και χρονολογείται γύρω στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. θα μπορούσε ίσως να συσχετισθεί με τον Αλέξανδρο Α΄(496-454 π.Χ.), τον ολυμπιονίκη Μακεδόνα βασιλιά που έδωσε στους Αθηναίους την ξυλεία για την κατασκευή του στόλου της Σαλαμίνας…

Πολύ κοντά σε αυτόν και στο «ηρώο» βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς τάφους της ομάδας που μαζί με δυο ακόμη κιβωτιόσχημους και δυο μακεδονικούς ανασκάφηκε φέτος. Μια μεγάλη υπόγεια αίθουσα με λευκούς τοίχους διακοσμημένους με μια ζωγραφιστή γιρλάντα με βλαστάρια, λουλούδια και φύλλα κισσού -το παλιότερο και για αυτό ιδιαίτερα σημαντικό δείγμα τοιχογραφίας που ξέρουμε από τη Μακεδονία- είχε ένα κτιστό λίθινο θρανίο που περιτρέχει τους τοίχους και ξύλινη κλίνη διακοσμημένη με ελεφαντόδοντο και κεχριμπάρια από την οποία σώθηκαν αρκετά ίχνη.

Κοντά στη λύση το μυστήριο με τους «δίδυμους» τάφους

Την ομάδα συμπληρώνουν τρεις μεγάλοι μακεδονικοί τάφοι (ο ένας είχε βρεθεί το 1987, οι άλλοι βρέθηκαν τώρα) με μνημειακές μαρμάρινες πόρτες και προσόψεις που θυμίζουν ναούς.

Μολονότι βάναυσα λεηλατημένα και λιθολογημένα τα μνημεία αυτά προσθέτουν καινούρια στοιχεία στην ιστορία της ταφικής αρχιτεκτονικής, αλλά ενδεχομένως και στην προσωπογραφία της βασιλικής οικογένειας…

Δίπλα στον παλιό (ανασκαφή 1987) ιωνικό τάφο βρέθηκε φέτος ένας νέος μακεδονικός τάφος με δωρικές κολόνες, η πρόσοψη του οποίου παρουσιάζει αντιστοιχίες με εκείνη του τάφου του Αλέξανδρου Δ΄, γιου του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης.

Χτισμένοι και οι δύο την ίδια εποχή (προς το τέλος του 4ου αι. π.Χ.), δίπλα - δίπλα και με τον ίδιο προσανατολισμό, ο ιωνικός και ο νέος δωρικός τάφος δίνουν την εικόνα ενός δίδυμου με ιδιαίτερη συνάφεια. Ο Διόδωρος αναφέρει ότι ο Κάσσανδρος μετέφερε και έθαψε στις Αιγές τα οστά του Φίλιππου Γ΄ Αρριδαίου και της συζύγου του Αδέας -Ευρυδίκης καθώς και της μητέρας της τελευταίας, της Κύνας, που ήταν κόρη του Φιλίππου Β΄.

Κοντά στους άλλους δυο, αλλά με διαφορετικό προσανατολισμό από αυτούς, ο τρίτος μακεδονικός τάφος ήταν ακόμη μεγαλύτερος από τους προηγούμενους. Δυστυχώς σχεδόν ολόκληρο το κυρίως κτίριο έχει καταστραφεί από τη λιθολόγηση, αλλά οι λιθόκτιστες παρειές του «δρόμου» του και η μοναδική μνημειώδης λίθινη κλίμακα που καλύπτει όλο το πλάτος του, οδηγώντας στο λιθόστρωτο πλάτωμα της εισόδου, αποκαθιστούν κάτι από τη χαμένη μεγαλοπρέπεια του μνημείου που δεν αποκλείεται να φιλοξένησε τον ίδιο τον Κάσσανδρο ή έναν από τους γιους του, που, όντας παιδιά της Θεσσαλονίκης, ανήκαν και αυτοί στην ένδοξη δυναστεία των Τημενιδών.

Απεργούν σήμερα Δευτέρα οι φαρμακοποιοί - 902.gr

Απεργούν σήμερα Δευτέρα οι φαρμακοποιοί - 902.gr

Με 24ωρη απεργία σήμερα Δευτέρα 17 Μάρτη συνεχίζουν οι φαρμακοποιοί τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα σχέδια της συγκυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ, να μεταφέρουν τη λιανική διάθεση του φαρμάκου σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι επείγουσες περιπτώσεις θα αντιμετωπίζονται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει εκ νέου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «COCA COLA»

Η πολιτική δράση επιτρέπεται μόνο με έγκριση της εργοδοσίας!
Επικίνδυνο φιρμάνι της πολυεθνικής για συμμόρφωση με τον «Κώδικα Δεοντολογίας»


Για να μπορεί ένας εργαζόμενος της «Coca Cola» να αναπτύσσει πολιτική δράση και να ασκεί το συνταγματικό του δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι, θα πρέπει να παίρνει πρώτα την έγκριση της εργοδοσίας! Αυτό προβλέπει ο λεγόμενος «Κώδικας Δεοντολογίας» της «Coca Cola Hellenic», ο οποίος συντάχθηκε με το επιχείρημα ότι θέλει να προστατέψει την εταιρεία από κρούσματα δωροδοκίας και χρηματισμού.
Συγκεκριμένα, η πολυεθνική διανέμει μέσω e-mail στο προσωπικό της μια «φόρμα», όπου αναγράφονται μια σειρά από ενέργειες, για τις οποίες οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να ζητάνε την άδεια της εργοδοσίας πριν τις πραγματοποιήσουν. Αναφέρεται επί λέξει:
«Η παρούσα φόρμα προορίζεται για συμπλήρωση από οποιονδήποτε εργαζόμενο της Coca-Cola HBC AG ή των θυγατρικών της (στο εξής η "Coca-Cola Hellenic") που ζητά την έγκριση από τον Υπεύθυνο συμμόρφωσης με τον Κώδικα (ή τον αρμόδιο Νομικό σύμβουλο) ή υποχρεούται να ενημερώσει για συγκεκριμένες ενέργειες σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Coca-Cola Hellenic (στο εξής ο "Κώδικας") ή σύμφωνα με την Πολιτική καταπολέμησης της δωροδοκίας και το εγχειρίδιο συμμόρφωσης (στο εξής η "Πολιτική καταπολέμησης της δωροδοκίας"). Στο τέλος της παρούσας φόρμας αίτησης, επισυνάπτεται ένα απόσπασμα από τον Κώδικα, το οποίο περιλαμβάνει τη λίστα των ζητημάτων που απαιτούν προηγούμενη έγγραφη έγκριση ή ενημέρωση».
Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά, στην ενότητα «πολιτικές δωρεές και δραστηριότητα», περιλαμβάνεται και το εξής: «Αν σκοπεύετε να διεκδικήσετε ή να αποδεχθείτε ένα δημόσιο αξίωμα, θα πρέπει να λάβετε προηγούμενη έγκριση από τους Υπεύθυνους συμμόρφωσης με τον Κώδικα».
Δηλαδή, αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές (εθνικές, τοπικές ή άλλες), θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από την εργοδοσία και συγκεκριμένα από τον «υπεύθυνο συμμόρφωσης με τον Κώδικα»!
Επιπλέον, στον «Κώδικα» της εταιρείας δεν διευκρινίζεται αν το «δημόσιο αξίωμα» αφορά και τη συνδικαλιστική ιδιότητα. Αν, δηλαδή, χρειάζεται η έγκριση της εργοδοσίας για να συμμετάσχει κανείς σαν υποψήφιος και στις εκλογές του σωματείου του. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με την ερμηνεία, ανοίγει ο δρόμος για να μπουν επιπλέον εμπόδια και στη συνδικαλιστική δράση, ιδιαίτερα σ' αυτή που εναντιώνεται στα συμφέροντα της εργοδοσίας.
Στο τέλος της αίτησης, ο εργαζόμενος καλείται να αποδεχτεί ότι θα συμμορφώνεται «με τυχόν όρους ή περιορισμούς που επιβάλλονται από την Coca Cola Hellenic σε σχέση με την παρούσα αίτηση έγκρισης/ενημέρωσης». Πρόκειται για μια επικίνδυνη και κατάπτυστη διάταξη, που πρέπει να απαντηθεί από τους εργαζόμενους και να την πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων.
Πηγή:

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΑΡΧΩΝ «Εξυπνες πόλεις» σε βάρος λαϊκών αναγκών

Τους νέους δήμους που θα υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για δήμους στην υπηρεσία της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας και θα διασφαλίζουν ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή, δηλαδή την απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αναζήτησε η «Πρωτοβουλία των Πέντε Δημάρχων», σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη στην Αθήνα, με θέμα «Νέες Πόλεις, Νέα Αυτοδιοίκηση».
Οι πέντε δήμαρχοι (Γ. Καμίνης Αθηναίων, Σ. Μπουτάρης Θεσσαλονίκης, Π. Σκοτινιώτης Βόλου, Γ. Δημαράς Πάτρας και Φ. Φίλιος Ιωαννίνων), επικαλέστηκαν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και διεκδίκησαν την ανάληψη από τους δήμους αρμοδιοτήτων που σήμερα έχει το κράτος, το οποίο - όπως είπαν - πρέπει να διαχειρίζεται τις απολύτως αναγκαίες κρατικές πολιτικές, όπως άμυνα, ασφάλεια, εξωτερική πολιτική. Πως θα ασκούν αυτές τις αρμοδιότητες; Με τη λεγόμενη οικονομική αυτοτέλεια, που σημαίνει την επιβολή και διαχείριση φόρων στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Με την προώθηση «καινοτόμων», όπως είπαν, λύσεων και «ευρηματικών στρατηγικών» που θα βοηθούν στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ισχυρίζονται, δηλαδή, ότι θα στήσουν τοπικούς επιχειρηματικούς παράδεισους, ενώ γύρω η καπιταλιστική κρίση θα μαίνεται.
Με τον «επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των δήμων με την πολιτεία, τους επιχειρηματίες, τον ιδιωτικό αλλά και το δημόσιο τομέα», όπως σημειώνουν στα συμπεράσματα της ημερίδας. «Το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από τις λεγόμενες "έξυπνες πόλεις". Τις πόλεις που αναζητούν καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση της καθημερινότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Καμίνης.
Βέβαια την ίδια ώρα που οι δήμαρχοι κάνουν λόγο για «αντιμετώπιση» της ανεργίας, στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ που τη «γεννά» και ακολούθως την ανακυκλώνει με την ανασφάλιστη, χαμηλών αποδοχών και περιορισμένου χρόνου εργασία. Στο πλαίσιο αυτό προωθούν επιλογές τύπου κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που προτρέπουν απολυμένους κυρίως εργαζόμενους δήμων να γίνουν εργολάβοι και να πληρώνονται από αντίτιμο σε δημοτικές υπηρεσίες. Κάνουν δε σημαία τον εξορθολογισμό πόρων, κάτι το οποίο σε ένα περιβάλλον συνεχών περικοπών και προς τους δήμους, μεταφράζεται σε απολύσεις και «κόψιμο» υπηρεσιών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της διοίκησης του δήμου Αθηναίων που επαίρεται για την εξοικονόμηση δαπανών που προήλθε από τη μείωση του προσωπικού κατά περίπου 5.000 εργαζόμενους.
Στα συμπεράσματα της ημερίδας, τα οποία παρουσίασαν χθες οι πέντε, παρουσιάζονται οι στόχοι:
«Να δυναμώσουμε τη φωνή της λογικής και να ακουστούμε δυνατά πέρα από ιδιοτελή συμφέροντα και κομματικές εξαρτήσεις». Επιχειρούν δηλαδή να θολώσουν το κριτήριο του κόσμου και να αποστασιοποιηθούν από τα κόμματα που τους στηρίζουν και την πολιτική που υπηρετούν.
«Η αναθεώρηση του μοντέλου σχεδιασμού, έτσι ώστε να αλλάξει και ο τρόπος διεκδίκησης χρηματοδότησης των έργων και δράσεων, ίσως είναι η μοναδική ευκαιρία για την αποτελεσματική διαχείριση των ελάχιστων πόρων που διαθέτουμε». Ξεκινούν δηλαδή από την πλήρη αποδοχή με τις περικοπές των πόρων προς τους δήμους, αντιπροτείνοντας - πρόσφατες είναι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Καμίνη για την καθαριότητα - συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
«Η νέα δημοτική περίοδος ταυτίζεται με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Αυτό είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση και μια μεγάλη ευκαιρία». Δηλαδή οι ευρωπαϊκοί πόροι του ΕΣΠΑ αναδεικνύονται ως η κύρια πηγή χρηματοδότησης έργων και δράσεων, κάτι που βεβαίως δεν εγγυάται την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς άφησε εκτός «φιλοξενίας» χιλιάδες παιδιά τις χρονιές που εφαρμόστηκε.

Πηγή:

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ -Τους καλούν να δώσουν αναγκαστικά δείγμα γενετικού υλικού

Για «fast track απονομή δικαιοσύνης» κάνουν λόγο οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κλήση κατοίκων για να δώσουν γενετικό υλικό.
Συγκεκριμένα, 29 κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης που διώκονται για τις κινητοποιήσεις που έγιναν στην περιοχή «Λάκκου Καρατζά», κλήθηκαν (στις 10 και 11/3) από την ανακρίτρια Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, να δώσουν γενετικό υλικό DNA για την εμπρηστική επίθεση στο εργοστάσιο στις Σκουριές που έγινε πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 3 εμφανίζονται ως ύποπτοι και στις δύο υποθέσεις.
Οι κάτοικοι κατέθεσαν προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, με την οποία εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι η υποχρεωτική λήψη δείγματος γενετικού υλικού δεν πληρεί τις προϋποθέσεις του νόμου και παραβιάζει κατάφωρα και βάναυσα συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ταυτόχρονα, κατέθεσαν αίτημα αναστολής εκτέλεσης της λήψεως DNA, ζητώντας να τους δοθεί προθεσμία και να μην υποστούν τη διαδικασία λήψεως DNA μέχρις ότου αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επί της προσφυγής τους. Η ανακρίτρια απέρριψε το αίτημα αναστολής. Μέχρι και χτες κανένας κατηγορούμενος δεν είχε δώσει γενετικό υλικό.

Πηγή:

Κινητοποίηση για τους σχολικούς φύλακες

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών διοργανώνει τη Δευτέρα 17 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι, η Επιτροπή Σχολικών Φυλάκων του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Επίσης, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανδημοσιοϋπαλληλική 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μάρτη. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει σε διαθεσιμότητα 2.234 σχολικούς φύλακες από τον Ιούλη. Σήμερα, λίγες μόνο μέρες από το τέλος της διαθεσιμότητας, όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι σχολικοί φυλακές παραμένουν μετέωροι, με την απόλυση να είναι προ των πυλών.
Η Επιτροπή διεκδικεί: Να σταματήσουν όλες οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις. Να επανατοποθετηθούν όλοι οι σχολικοί φύλακες στα σχολεία. Να μην εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της φύλαξης των δημόσιων σχολείων σε ιδιωτικές ή άλλες «κοινωνικοσυνεταιριστικές» εταιρείες. Οχι στην επιχειρηματική δράση των ΟΤΑ. Οχι στα πεντάμηνα προγράμματα που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους. Να αναγνωριστεί ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά η προϋπηρεσία που είχαν οι σχολικοί φύλακες (πέντε περίπου χρόνια με συμβάσεις).
Τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα που συμμετείχαν στην απεργία στις 12/3 μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, χαιρετίζει η Επιτροπή Εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής. «Η προσπάθεια που κάναμε θα πρέπει να κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες για να δώσουμε με ακόμα καλύτερους όρους τη μάχη για την επιτυχία της νέας 48ωρης απεργίας στις 19 και 20 Μάρτη», σημειώνει.
Πηγή:

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Οι αντι-ΚΚΕ εργολάβοι...
«Μα καλά κανείς δεν αγαπάει αυτό το κόμμα (σ.σ. το ΚΚΕ) και του συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο; Δεν τους προβληματίζει, ότι, ενώ η κοινωνία βράζει από τα προβλήματα, μετά τις εκλογές του Ιούνη του 2012, δεν κουνιέται φύλλο; Δεν τους προβληματίζει η αδράνεια και η απραξία του ΠΑΜΕ, το οποίο καθημερινά χάνει την επαφή με το κίνημα; Πού ήταν οι κομμουνιστές στην κινητοποίηση των απολυμένων σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών στις 28/2; Πώς φτάσαμε στο σημείο, να πρωταγωνιστούν στις - τραγικά λίγες και χωρίς αγωνιστικό πλαίσιο είναι αλήθεια - κινητοποιήσεις, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να είναι απόντες οι κομμουνιστές; Ποιος παίρνει τέτοιες ευθύνες;». Αυτά γράφει σε άρθρο του ο «Εργατικός Αγώνας», η ιστοσελίδα που έχει αναλάβει εργολαβικά να συκοφαντεί το ΚΚΕ, που βεβαίως αναπαράγει η «iskra»" του Λαφαζάνη...
    
... που δεν είδαν και δεν άκουσαν
Εκεί στον «Εργατικό Αγώνα» δεν άκουσαν τίποτα για τις εκατοντάδες διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα για τα ζητήματα της Υγείας; Για τις κινητοποιήσεις με αίτημα την ουσιαστική προστασία των ανέργων; Δεν είδαν τους αγώνες για τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα, τις πρωτοβουλίες για όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα; Τις κινητοποιήσεις των αγροτών; Δεν έχουν πάρει χαμπάρι τις κινητοποιήσεις στις εργολαβίες της ΔΕΗ, τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών για κάθε μεγάλο ή μικρό λαϊκό πρόβλημα, την προσπάθεια να οργανωθούν αγώνες για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας; Δεν είδαν τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για τις διαθεσιμότητες, την ανεργία κ.ά.; Οι του «Εργατικού Αγώνα» δεν κυκλοφορούν στους δρόμους, στις γειτονιές και τους εργασιακούς χώρους, δεν έχουν σχέση με το κίνημα; Αραγε, ενημερώνονται μόνο από τις εφημερίδες και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες των αστών ή από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ; Μάλλον, όμως, δεν πρόκειται για άγνοια αλλά για ειδική αποστολή με στόχο να συκοφαντήσουν τη δράση του ΠΑΜΕ και των κομμουνιστών στο κίνημα, για δήθεν «φίλια πυρά». Το αστείο είναι, βέβαια, ότι όλα αυτά γράφονταν μια μέρα πριν από τη διαδήλωση των ταξικών σωματείων για την ανεργία που χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ!!

Πηγή:

Αφιέρωμα στον Σοβιετικό σκηνοθέτη Μαρκ Ντονσκόι

Βδομάδα με φεστιβάλ, αφιερώματα και μόνο τρεις πρεμιέρες, εκ των οποίων η μία συγκλονιστικής δυναμικής κι εμβέλειας.
Αναφερόμαστε βέβαια στην κινεζική ταινία «ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΜΑΡΤΙΑΣ» (2013) του Ζία Ζανγκ Κε, την ουσιαστικότερη - προσωπική γνώμη - ταινία με θέμα τη σημερινή Κίνα.
Πρεμιέρα απόψε και για τη φροντισμένη, μετρημένη και με άψογη ατμόσφαιρα εποχής, βρετανική παραγωγή «ΑΟΡΑΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ» (2013). Είναι η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του ηθοποιού Ραλφ Φάινς και βασίζεται στη, γραμμένη από την Κλερ Τόμαλιν, βιογραφία της «αόρατης γυναίκας» Ελεν «Νέλι» Τέρναν και εστιάζει στην «παράνομη» σχέση του χαρισματικού και δυστυχισμένου στο γάμο του, 45άρη στα τέλη του 1800, Τσαρλς Ντίκενς με μια γυναίκα μικρότερή του κατά 27 χρόνια. Τον Ντίκενς στην ταινία - που είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλά ερωτική ιστορία - υποδύεται ο Ραλφ Φάινς, ενώ την «αόρατη» 18χρονη η Φελίσιτι Τζόουνς. Το φιλμ κατορθώνει να ξεπεράσει το πλαίσιο της εποχής του και μετατρέπεται σε σύγχρονο σχόλιο πάνω στον έρωτα, τις προκαταλήψεις, τα όρια και την εμμονή...
Απόψε εγκαινιάζεται στην Αθήνα το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών Τρόμου (13 - 19 Μάρτη) στην αίθουσα Odeon ΟΠΕΡΑ 1. Το «Horrorant Film Festival "FRIGHT NIGHTS"» θα μεταφερθεί αυτούσιο στη Θεσσαλονίκη (20 - 26 Μάρτη) στο σινεμά ΦΑΡΓΚΑΝΗ.
Απόψε επίσης, εγκαινιάζεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας (Athens ANIMFEST) που θα διαρκέσει μία βδομάδα (13 - 19/3/2014) και φιλοδοξεί να προσφέρει στους λάτρεις της τέχνης του animation ένα πανόραμα ταινιών από 52 χώρες, από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα...
Τέλος, αφιέρωμα στο σπουδαίο Σοβιετικό σκηνοθέτη - πρώην μποξέρ, ποιητή, πεζογράφο, ζωγράφο - Μαρκ Ντονσκόι πραγματοποιεί η New Star στις 13 - 19 Μάρτη, προβάλλοντας 6 κλασικές του ταινίες στον κινηματογράφο «Αλεξάνδρα» (Καλλιθέα). Πρόκειται για «ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ» (1944), το «ΠΩΣ ΔΕΝΟΤΑΝΕ Τ' ΑΤΣΑΛΙ» (1942), το «ΝΑΝΤΙΑ ΚΡΟΥΠΣΚΑΓΙΑ» (1974), το «Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ» (1967), το «Η ΠΙΣΤΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ» (1968) και το «προγραμματικό» και φιλειρηνικό, γεμάτο φρεσκάδα και χιούμορ «ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΠΑΙΔΙΑ» (1962). Αυτή η τελευταία γυρίστηκε την εποχή που ο ψυχρός πόλεμος ήταν η κυρίαρχη πραγματικότητα και τέτοιους είδους ταινίες ίσως κατόρθωναν να καταφέρουν ραγίσματα στον πάγο που χώριζε τα δυο στρατόπεδα. Το φιλμ του Ντονσκόι αφηγείται την απλή ιστορία μιας ομάδας παιδιών απ' όλες τις γωνιές του κόσμου που συναντιούνται σε μια διεθνή κατασκήνωση στο θέρετρο της Κριμαίας και, κουβαλώντας τις ταξικές και εθνικές προκαταλήψεις των γονιών τους, σκαρώνουν αρχικά τη μια αταξία πίσω από την άλλη. Ομως το γεγονός που κάνει τα παιδιά να ομονοήσουν είναι η τραγική επιθανάτια αγωνία της Γιαπωνέζας φίλης τους, Ινέκο, που κουβαλάει στα κύτταρά της τη ραδιενεργό φρίκη της Χιροσίμα. Και τα παιδιά, παρελαύνοντας συντετριμμένα έξω από το παράθυρο της μικρής που αργοπεθαίνει, κάνουν έκκληση στους μεγάλους να σταματήσουν τους άδικους πολέμους...

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ-Διημερίδα για ΜΜΕ και φασισμό

Διημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων για την έξαρση του νεοναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο» διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ την Παρασκευή, 14 και το Σάββατο, 15 Μάρτη στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας, τα πανεπιστημιακά τμήματα των μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφοι, κοινωνικές οργανώσεις, ενώ και τις δύο μέρες θα παρουσιάζεται σχετική έκθεση γελοιογραφιών από Ελληνες και ξένους σκιτσογράφους.

Οι συνταξιούχοι διαδηλώνουν ξανά για την Υγεία

Την Πέμπτη 20/3, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Σε συγκέντρωση την Πέμπτη 20/3 στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Υγείας, καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι παλεύουν κόντρα στις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ. Απαιτούν κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, δωρεάν - καθολικό - δημόσιο σύστημα υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση εναντίον μας. Η ζωή μας μπαίνει σε κίνδυνο», υπογραμμίζουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις και σημαίνουν συναγερμό. Οπως σημειώνουν, ο ΕΟΠΥΥ έχει μετατραπεί σε επιχείρηση ολικής περικοπής υπηρεσιών Υγείας. Η κρατική επιχορήγηση για την Υγεία μειώνεται. Ο ΕΟΠΥΥ διαλύεται με το κλείσιμο 330 ιατρείων του πανελλαδικά. Κλείνουν νοσοκομεία.
Καταγγέλλουν πως η διαθεσιμότητα 7.600 εργαζομένων τούς αφήνει χωρίς γιατρούς και υγειονομικούς. Αντιμετωπίζουν τα πρόσθετα χαράτσια στην Υγεία και τα φάρμακα, ενώ την ίδια στιγμή έχει «κοπεί» το ΕΚΑΣ από 150.000 συνταξιούχους και άλλοι τόσοι περιμένουν περισσότερα από δύο χρόνια για να εκδοθεί η σύνταξή τους.

Πηγή :

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πριν από 63 χρόνια, στις 5 Μάρτη του 1951, το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος εκτέλεσε στη Θεσσαλονίκη, στο συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών πίσω από το Επταπύργιο, τον πρωτομάρτυρα του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη. Έναν 23χρονο νεολαίο, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιφασιστική αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Η κατηγορία με την οποία τον έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν η συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης γνωστή ως «Έκκληση της Στοκχόλμης».

Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δε σταμάτησε να φωτίζει μέχρι και σήμερα τους φιλειρηνικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας. Τους αγώνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που προκαλεί, ενάντια στην εκμετάλλευση, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των ανθρώπων, για την ευημερία, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Χιλιάδες και χιλιάδες λαϊκή αγωνιστές κυνηγήθηκαν και θυσιάστηκαν, προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους για τα ιδανικά αυτά.

Ένας από αυτούς και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και Βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Το δολοφόνησε το αστικό κράτος και οι φασιστικοί, παρακρατικοί μηχανισμοί του για τη συνεπή κι αταλάντευτη αντιιμπεριαλιστική του δράση, για τους αγώνες του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τυχοδιωκτισμούς, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτούς.

Σήμερα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης δυναμώνει η επιθετικότητα των μονοπωλίων! Η αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα των αγορών, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Οδηγεί σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με θύματα τους λαούς. Η ΕΔΥΕΘ καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική! Καταδικάζουμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία, όχι μόνο υιοθετεί τα προσχήματα αυτών των επεμβάσεων, αλλά συμμετέχει ενεργά στους πολεμικούς σχεδιασμούς. Καταδικάζουμε και όσες δυνάμεις της αντιπολίτευσης θέλουν τη χώρα μας μαντρωμένη μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταδικάζουμε τις ξένες επεμβάσεις στα εσωτερικά της Ουκρανίας. Καταγγέλλουμε τις τρομοκρατικές διώξεις και απειλές σε βάρος του ουκρανικού λαού, των μειονοτήτων και των κομμουνιστών της Ουκρανίας. Καταγελούμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για την ανάμειξή τους στις εξελίξεις. Για την προώθηση των δικών τους σχεδιασμών, ενίσχυσαν και στηρίζουν τις ναζιστικές οργανώσεις και κόμματα, τους απογόνους των συνεργατών των SS, που αναρριχήθηκαν σήμερα στην εξουσία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες, γιατί και με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας της ΕΕ, στηρίζει αυτήν την παρέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας. Από κοντά, βέβαια, και η Ρωσία, που για τα δικά της συμφέροντα πυροδοτεί και αυτή εξελίξεις ενάντια στο λαό της Ουκρανίας.

Οι εργάτες της Ουκρανίας, ο ουκρανικός λαός ενωμένος πρέπει να αγωνιστεί ενάντια στον προσεταιρισμό του από οποιονδήποτε ιμπεριαλιστή και ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές. Ο ιμπεριαλισμός, ο μονοπωλιακός δηλαδή καπιταλισμός, είναι ένας και είναι κοινός εχθρός όλων των λαών!

Η ΕΕΔΥΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία, να πυκνώσουν
τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας, να εντείνουν τη δράση τους:
•        για να μη συρθεί η Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς,
•        για να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο, στο πρώην 3ο Σώμα  Στρατού στη Θεσσαλονίκη,
•        για να κλείσουν και να φύγουν από τη χώρα μας όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ,
•        για να επιστρέψουν τώρα όλοι οι Έλληνες ένστολοι που βρίσκονται εκτός συνόρων,
•        για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Οι λαοί πρέπει να υψώσουν τη δική τους σημαία, που θα εναντιώνεται στη σύγχρονη σκλαβιά και θα δείχνει το δρόμο της κατάργησης της εκμετάλλευσης και του καταναγκασμού, για το νέο κόσμο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ειρήνης.


Το Σάββατο, 15 Μάρτη 2014, οργανώνουμε εκδήλωση μνήμης και αγώνα για να τιμήσουμε το Νίκο Νικηφορίδη,
το Γρηγόρη Λαμπράκη κι όλους τους ανώνυμους κι επώνυμους αγωνιστές, για να ανανεώσουμε τον όρκο για την συνέχιση του αγώνα τους.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ώρα 11:00πμ στο Μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου
απέναντι από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (λεωφορείο 26).
Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Καλούμε τον λαό, την νεολαία και τους φορείς της πόλης να πάρουν μέρος.

                                                                                                                    
                                                                                                                             
                     
           Θεσσαλονίκη 
  11/03/2014       
Το Γραφείο Τύπου της ΕΔΥΕΘ