Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ελληνες και μετανάστες εργάτες έχουν κοινά συμφέροντα

Συνέντευξη με την Νατάσα Παναγιωτάρα,
πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας

Με αφορμή την ημερίδα που γίνεται σήμερα στην Αμαλιάδα για τους μετανάστες, ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με την Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου.
***
-- Γιατί επιλέξατε τους μετανάστες σαν θέμα της ημερίδας που διοργανώνετε;

-- Με αφορμή την, ουσιαστικά, αθωωτική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών, που αφορά σε απόπειρα δολοφονίας εργαζομένων μεταναστών, θεωρούμε πιο επίκαιρο από ποτέ να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα, ελπίζοντας ότι θα αφυπνίσουμε τις συνειδήσεις στο να αντιληφθούν πως πλέον δεν είναι μόνο οι μετανάστες που κινδυνεύουν. Μια τέτοια απόφαση καθιστά σαφές στον καθένα από εμάς πως κάθε εργαζόμενος είναι πλέον ανοχύρωτος, όχι μόνο στη λεκτική και ψυχολογική βία, που κατά κόρον χρησιμοποιείται σήμερα από τους εργοδότες, αλλά και στη σωματική βία, που μέχρι πρότινος διωκόταν ποινικά.

-- Τι ανταπόκριση έχει βρει μέχρι στιγμής το κάλεσμα στις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στην ημερίδα;

-- Η ανταπόκριση φαίνεται πως είναι καλή. Ομως μη γελιόμαστε. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός είναι ανασταλτικός παράγοντας, έτσι κι αλλιώς, στην εξέλιξη μιας κοινωνίας, άρα και ενός κοινωνικού συνόλου, όπως είναι και ο χώρος των εργαζομένων. Πεπεισμένοι, λοιπόν, ότι πρέπει να καταπολεμηθεί πρώτα και πάνω από όλα, μέσα μας, ελπίζουμε ότι με αυτή την ημερίδα ανοίγουμε έναν κύκλο ουσιαστικής συζήτησης, που σκοπό έχει να αναδείξει την πραγματική διάσταση του προβλήματος, που δεν είναι κατά τη γνώμη μας άλλη από την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και, ναι, της αμάθειας.
Πρέπει, επιτέλους, τα Εργατικά Κέντρα να γίνουν φορείς παιδείας, ως οφείλουν να είναι και όχι μόνο κέντρα τυπικής διεκπεραίωσης, όπως τεχνηέντως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του τόπου μας (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) τα θέλουν να είναι. Από τη άλλη, φυσικά, είναι ένας ακόμα τρόπος να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για όλη τη δουλειά που το ΠΑΜΕ όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει, θέλοντας να φτάσει στον κάθε εργαζόμενο. Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, η δουλειά «μυρμηγκιού» που το ΠΑΜΕ κάνει προς όφελος των εργαζομένων δεν προβάλλεται πουθενά.

-- Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η δίμηνη καμπάνια του ΠΑΜΕ για τους ανέργους και τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Πόσο οξυμένο είναι το πρόβλημα στην περιοχή σας;

-- Δεν αποτελούμε, δυστυχώς, εξαίρεση στην περιοχή μας. Το «Ολη η Ελλάδα, Νέα Μανωλάδα» είναι το πιο επίκαιρο σύνθημα που απαντά στην ερώτησή σας. Και το χρησιμοποιώ για να σας τονίσω πως οι «χύμα» εργασιακές σχέσεις που τεχνηέντως υπάρχουν για να μην υπάρχουν εργαζόμενοι, αλλά δούλοι, υπάρχουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους και αφορούν σε όλους τους εργαζόμενους.
Πρώτιστο μέλημα και καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η παρουσία μας σε όλους τους χώρους δουλειάς, ούτως ώστε να μπορούμε να είμαστε κοντά στους συναδέλφους, να παλεύουμε για την οργάνωσή τους, να τους παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζονται, να τους ενημερώνουμε σωστά και με ακρίβεια για όλα όσα που τους αφορούν. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε πως το ΠΑΜΕ είναι η μόνη συνδικαλιστική δύναμη που λέει πάντα την αλήθεια στον εργαζόμενο και είναι πάντα δίπλα του. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να παλεύουμε με αγωνιστικότητα και σταθερότητα αυτό που πιστεύουμε.
http://www1.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου