Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Σε μεγάλο κίνδυνο το Κέντρο Δηλητηριάσεων

Είναι το μοναδικό Κέντρο Δηλητηριάσεων σε όλη την Ελλάδα και αντιμέτωπο με απίστευτη υποβάθμιση. Το έργο του είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη δημόσια υγεία, καθώς δέχεται κατά μέσο όρο 100 τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα από νοσοκομεία και σπίτια, ενώ διαθέτει ένα τεράστιο αρχείο φυσικών και χημικών ουσιών με το αντίδοτό τους και οδηγίες αντιμετώπισης των παρενεργειών τους.
Λείπουν τουλάχιστον 5 γιατροί (υπηρετούν 4 από τις 9 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις), ενώ δυο φαρμακοποιοί έχουν φύγει και δεν έχουν αντικατασταθεί, με αποτέλεσμα να έχει απομένει μόνο ένας. Το Κέντρο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, αλλά οι βάρδιες βγαίνουν μόνο με την εξουθένωση και την αυτοθυσία του προσωπικού και φυσικά με υπαρκτό τον κίνδυνο για ανεπαρκή κάλυψη των αναγκών, για κάποιο λάθος, για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.
Το τεράστιο αρχείο του Κέντρου με όλες τις χημικές ενώσεις που ενυπάρχουν στα φυσικά και βιομηχανικά προϊόντα, επικαιροποιείται συνεχώς, με μεγάλο κόπο, λόγω του μειωμένου προσωπικού. Στο μεταξύ δεν υπάρχουν θέσεις εκπαιδευομένων, όπου συστηματικά θα μεταφέρεται η εμπειρία και η επιστημονική γνώση τόσων χρόνων.
Η σταδιακή και συνειδητή υποβάθμιση έχει θορυβήσει τους εργαζόμενους που εκφράζουν φόβους ακόμη και για κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση του τηλεφωνικού κέντρου. Το θέμα ανέδειξαν οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί και φαρμακοποιοί καθώς και να υπάρχουν σταθερά εκπαιδευόμενοι που θα συνεχίσουν το έργο του.
Σε μια εποχή που οι διατροφικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, οι νέες ουσίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αμέτρητες και απόλυτα ελεγχόμενες από τις πολυεθνικές, ο κίνδυνος δηλητηριάσεων είναι αυξημένος. Μια Υπηρεσία μοναδική στην Ελλάδα, με αποδεδειγμένη προσφορά και με πολύ μεγαλύτερες ανάγκες του πληθυσμού, είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί.
http://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου