Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ «RANDSTAD» Από τη Σκύλλα της «μαύρης» στη Χάρυβδη της «ευέλικτης» εργασίας

Διαπιστώνει ότι τα 2/3 των εργαζομένων παγκοσμίως δουλεύουν «αδήλωτοι» και συστήνει μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις
Σχεδόν τα 2/3 των εργαζομένων παγκοσμίως αγγίζει η αδήλωτη εργασία. Σύμφωνα με έρευνα της επιχείρησης «Randstad» («flexibility@work 2014») σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια, σε ένα σύνολο 3 δισεκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, δουλεύουν κάτω από καθεστώς «μαύρης» εργασίας.
Το εύρος του φαινομένου στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες ποικίλλει από ποσοστά χαμηλότερα του 10% (6,6% στις ΗΠΑ), μέχρι ποσοστά που ξεπερνούν το 25% σε χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης (31,2% στη Βουλγαρία). Οσον αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό της αδήλωτης απασχόλησης υπολογίζεται σε 23,6%.
Μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα, η Randstad, που παρέχει υπηρεσίες «διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού» στις επιχειρήσεις - πελάτες της, δε στοχεύει απλά στη χαρτογράφηση των άθλιων εργασιακών συνθηκών που διαμορφώνει το κεφάλαιο όπου Γης. Αντίθετα, επιδιώκει τη διαφήμιση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και μορφών απασχόλησης, στο όνομα του περιορισμού της αδήλωτης εργασίας, όπως δηλώνει ήδη από τον τίτλο της.
Ετσι, το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα είναι ότι οι χώρες με χαμηλότερα ποσοστά «μαύρης» εργασίας είναι εκείνες στις οποίες οι επιχειρήσεις μπορούν ευκολότερα να καταφύγουν σε «λύσεις» προσωρινής απασχόλησης, να απασχολήσουν δηλαδή εργαζόμενους με μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους. Μάλιστα, οι όποιοι περιορισμοί υπάρχουν, χαρακτηρίζονται «αδικαιολόγητοι» και οι κυβερνήσεις προτρέπονται να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει στις εταιρείες προσωρινής απασχόλησης να διαδραματίσουν το ρόλο τους.
«Προκειμένου οι επιχειρήσεις, και επομένως οι οικονομίες, να παραμείνουν καινοτόμες και ανταγωνιστικές στο σημερινό περιβάλλον, η ευελιξία - και άρα η ευέλικτη εργασία - είναι επιβεβλημένη», σημειώνει στον πρόλογο της έρευνας ο διευθύνων σύμβουλος της «Randstad», Ζακ Βαν Ντεν Μπροκ, και προσθέτει: «Ενα ευέλικτο εργατικό δυναμικό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγικότητα και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα».
Στο κείμενο της έρευνας, γίνεται αναφορά στις αποφάσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με τις συνέπειες της αδήλωτης εργασίας και την ανάγκη για τη δήθεν «καταπολέμησή» της. «Καταπολέμηση» που, όπως φαίνεται, ΕΕ και επιχειρήσεις την αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο: Δηλαδή, με μετατροπή της «μαύρης» εργασίας σε «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, όπως συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση, αλλά και επέκταση των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες «ενοικίασης» εργαζομένων, όπως είναι άλλωστε και η ίδια η «Randstad».
Πηγή :rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου