Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΑΡΧΩΝ «Εξυπνες πόλεις» σε βάρος λαϊκών αναγκών

Τους νέους δήμους που θα υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για δήμους στην υπηρεσία της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας και θα διασφαλίζουν ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή, δηλαδή την απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αναζήτησε η «Πρωτοβουλία των Πέντε Δημάρχων», σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη στην Αθήνα, με θέμα «Νέες Πόλεις, Νέα Αυτοδιοίκηση».
Οι πέντε δήμαρχοι (Γ. Καμίνης Αθηναίων, Σ. Μπουτάρης Θεσσαλονίκης, Π. Σκοτινιώτης Βόλου, Γ. Δημαράς Πάτρας και Φ. Φίλιος Ιωαννίνων), επικαλέστηκαν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και διεκδίκησαν την ανάληψη από τους δήμους αρμοδιοτήτων που σήμερα έχει το κράτος, το οποίο - όπως είπαν - πρέπει να διαχειρίζεται τις απολύτως αναγκαίες κρατικές πολιτικές, όπως άμυνα, ασφάλεια, εξωτερική πολιτική. Πως θα ασκούν αυτές τις αρμοδιότητες; Με τη λεγόμενη οικονομική αυτοτέλεια, που σημαίνει την επιβολή και διαχείριση φόρων στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Με την προώθηση «καινοτόμων», όπως είπαν, λύσεων και «ευρηματικών στρατηγικών» που θα βοηθούν στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ισχυρίζονται, δηλαδή, ότι θα στήσουν τοπικούς επιχειρηματικούς παράδεισους, ενώ γύρω η καπιταλιστική κρίση θα μαίνεται.
Με τον «επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των δήμων με την πολιτεία, τους επιχειρηματίες, τον ιδιωτικό αλλά και το δημόσιο τομέα», όπως σημειώνουν στα συμπεράσματα της ημερίδας. «Το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από τις λεγόμενες "έξυπνες πόλεις". Τις πόλεις που αναζητούν καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση της καθημερινότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Καμίνης.
Βέβαια την ίδια ώρα που οι δήμαρχοι κάνουν λόγο για «αντιμετώπιση» της ανεργίας, στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ που τη «γεννά» και ακολούθως την ανακυκλώνει με την ανασφάλιστη, χαμηλών αποδοχών και περιορισμένου χρόνου εργασία. Στο πλαίσιο αυτό προωθούν επιλογές τύπου κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που προτρέπουν απολυμένους κυρίως εργαζόμενους δήμων να γίνουν εργολάβοι και να πληρώνονται από αντίτιμο σε δημοτικές υπηρεσίες. Κάνουν δε σημαία τον εξορθολογισμό πόρων, κάτι το οποίο σε ένα περιβάλλον συνεχών περικοπών και προς τους δήμους, μεταφράζεται σε απολύσεις και «κόψιμο» υπηρεσιών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της διοίκησης του δήμου Αθηναίων που επαίρεται για την εξοικονόμηση δαπανών που προήλθε από τη μείωση του προσωπικού κατά περίπου 5.000 εργαζόμενους.
Στα συμπεράσματα της ημερίδας, τα οποία παρουσίασαν χθες οι πέντε, παρουσιάζονται οι στόχοι:
«Να δυναμώσουμε τη φωνή της λογικής και να ακουστούμε δυνατά πέρα από ιδιοτελή συμφέροντα και κομματικές εξαρτήσεις». Επιχειρούν δηλαδή να θολώσουν το κριτήριο του κόσμου και να αποστασιοποιηθούν από τα κόμματα που τους στηρίζουν και την πολιτική που υπηρετούν.
«Η αναθεώρηση του μοντέλου σχεδιασμού, έτσι ώστε να αλλάξει και ο τρόπος διεκδίκησης χρηματοδότησης των έργων και δράσεων, ίσως είναι η μοναδική ευκαιρία για την αποτελεσματική διαχείριση των ελάχιστων πόρων που διαθέτουμε». Ξεκινούν δηλαδή από την πλήρη αποδοχή με τις περικοπές των πόρων προς τους δήμους, αντιπροτείνοντας - πρόσφατες είναι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Καμίνη για την καθαριότητα - συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
«Η νέα δημοτική περίοδος ταυτίζεται με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Αυτό είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση και μια μεγάλη ευκαιρία». Δηλαδή οι ευρωπαϊκοί πόροι του ΕΣΠΑ αναδεικνύονται ως η κύρια πηγή χρηματοδότησης έργων και δράσεων, κάτι που βεβαίως δεν εγγυάται την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς άφησε εκτός «φιλοξενίας» χιλιάδες παιδιά τις χρονιές που εφαρμόστηκε.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου